Workshop cargofietsdelen (Stadslab 2050, 29/10)
Cargofietsdelen.jpg

De stad Antwerpen onderzoekt de mogelijkheden rond het delen van cargofietsen. Bent u actief rond dit thema en denkt u graag mee? Schrijf u dan hier in!

Zes flessen water, drie watermeloenen of een grote verjaardagstaart vervoeren, is niet altijd even handig op de fiets. Daarom startten in Berchem twee pilootprojecten op met fietsdeelsystemen om grote goederen te kunnen vervoeren. Bewoners kunnen elektrische cargofietsen reserveren via lokale fietshandelaar, De Geus of eigen fietsen delen via een digitaal deelplatform van Dégage.

Welke rol kan cargofietsen spelen? 

In deze workshop bespreken we de resultaten van het pilootproject in Berchem en brengen we verschillende partijen rond de tafel.

We werken in deze sessie samen aan een plan van aanpak om cargofietsdelen beter te kunnen faciliteren en eventueel op te schalen.

Tijdstip: 29 oktober 2019, 13.00 uur-17.00 uur

Denk mee na over cargofietsdelen in de stad en schrijf u in: https://www.antwerpenmorgen.be/projecten/stadslab-2050/doe-mee/workshop-cargofietsdelen?utm_medium=email&utm_campaign=SnA%20Uitnodiging%20workshop%20cargofietsdelen%20-%20Herinnering&utm_content=SnA%20Uitnodiging%20workshop%20cargofietsdelen%20-%20Herinnering%2BCID_9b80748ec76596686d37247dfabbe4df&utm_source=CM%20Stadsontwikkeling&utm_term=Schrijf%20u%20in

Koen Wynants
Cera Coop Workshop 'Starten met een coöperatie' (16 december 2019 09:45 - 14:00)
Cera Coop Workshop algemeen 3x2.jpg

De stap zetten om samen met anderen een nieuw coöperatief initiatief op te zetten is een mooie, maar complexe uitdaging. Je hebt immers een ganse weg af te leggen: van coöperatief idee richting een coöperatief ondernemingsplan, tot het oprichten van de coöperatieve vennootschap, en de eerste stappen van de coöperatieve onderneming.

Hannes Hollebecq geeft je een stevige introductie in coöperatief ondernemen en biedt je advies op maat in een beperkte groepssessie. Na afloop weet je of een coöperatie het juiste ondernemingsmodel is voor jouw idee. En zo ja, heb je heel wat informatie waarmee je de volgende stappen met meer kennis en zelfvertrouwen kunt nemen. Indien je dit wenst, start Cera nadien een individuele begeleiding op.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 16 (max. 3 personen per organisatie).

Gedetailleerd programma en inschrijvingsformulier hieronder.

Waar: Ecopower, Posthoflei 3 bus 3, 2600 Berchem (vlakbij station)

Wanneer: 16/12/2019 - 9.45-14.00 uur

Prijs: 20 EUR

Info: 016 27 96 88 - infocoop@cera.coop

Koen Wynants
Inspiratietour langs Antwerpse commons initiatieven (Vormingplus Waas-en-Dender i.s.m. Oikos denktank en Commons Lab Antwerpen)
Pretstraat tuinstraat 2018.jpg

De nieuwe commonsgerichte visie op de samenleving, de 'partnerstaat' en de economie in de praktijk uitleggen, dat is wat Koen Wynants doet tijdens een geleide stadswandeling doorheen de wijk Antwerpen-Noord. Een wijk boordevol vernieuwende, collectieve, circulaire initiatieven. We starten aan het Centraal Station van Antwerpen, wandelen langs het Designcenter, Buurthuis De Buurt, De Coninckplein, Spilkiekes, Verborgen Kloostertuin, Fundament, A'pen op wieltjes, Pretstraat Tuinstraat om te eindigen in Park Spoor Noord. Aan de hand van deze plekken kunnen we op een heel bevattelijke en concrete manier uitleggen wat de commons zijn, waarom commons initiatieven een toegevoegde waarde hebben, hoe commons transitie kan werken, hoe sociale verdringing voorkomen kan worden, ... 

Leer meer over de commons

Tijdens deze wandeling zomen we in op de ontstaansgeschiedenis, de diverse domeinen van de commons, successen maar ook knelpunten en op het sociaal inclusieve aspect. Na de wandeling kan iedereen die dit wenst blijven om samen te eten en nog wat na te praten. Noteer alvast 26/10 oktober in jouw agenda. 

Waar

Station Antwerpen-Centraal, Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen

Inschrijven

Volzet

Organisatie 

Vormingplus Waas-en-Dender i.s.m. Oikos denktank en Commons Lab Antwerpen

Koen Wynants
10 jaar na Volksraadpleging Oosterweel-Uitnodiging voor een feestelijke avond
Volksraadpleging.jpg

Deze vrijdag 18 oktober is het de tiende verjaardag van onze volksraadpleging! De grootste volksraadpleging ooit na het referendum over de Belgische Koningskwestie in maart 1950. Daarom nodigen we je uit voor een aangepaste avond, opgebouwd rond de volksraadpleging en het vervolg daarop.

Programma

1) een visuele en auditieve terugblik
2) herinneringen aan dit heroïsche gevecht door u én drie “kroongetuigen:
- Marie Claire Bruggeman, kampioen handtekeningen,
- Dr. Dirk Van Duppen zeer activistisch medicus, en
- Wim van Hees.
Moderator: Iez Thiry van Radio Centraal
3) powerpoint van Manu Claeys, "het toekomstverbond uitgelegd aan het buitenland”.
Manu schreef de politieke thriller "red de democratie". Dit bezorgde hem veel buitenlandse belangstelling. Zijn power point voor buitenlanders is het vertrekpunt, met speciaal voor ons een exclusieve update van de recentste data. Hier zal ongetwijfeld een interessant debat rond ontstaan. tenzij u onmiddellijk kiest voor het happy hour achteraf.

Praktisch

Vrijdag 18 oktober, 20 uur
Elcker-ik
Breughelstraat 31-33
2018 Antwerpen
Gratis en gezellig

Koen Wynants
Inspiratieochtend rond 'de inclusieve delende stad' (29 nov, 2019)
materialenBiB-kookpot.jpg

Op vrijdag 29 november 2019 van 9 tot 13.30u organiseren de Antwerpse buurtwerken van Samenlevingsopbouw een inspiratieochtend rond 'de inclusieve delende stad'. Wil je die ochtend met ons mee nadenken over delen in Antwerpen?

Het Antwerpse buurtwerk van Samenlevingsopbouw deelt nu 4 jaar. We delen (kinder)boeken, maaltijden, materiaal, tuinen, een bakoven en talent om te maken en te herstellen. We doen dit samen met tal van lokale en bovenlokale partners. We delen om solidariteit op te bouwen van onderuit.

Maar ook de overheid, burgers, organisaties en bedrijven delen in Antwerpen. Is delen een meerwaarde voor burgers die het moeilijk hebben? Hoe loopt dat delen? Wat leren we er uit? En brengt dit delen ons dichter bij een solidaire, ecologische, ondernemende en gedeelde stad?

PROGRAMMA

  • 9 tot 9.30u: onthaal in Cinema Rix door gastvrouw Marleen Kauwenberghs

  • 9.30 tot 10.15u:

    • Armoede en duurzaamheid
      Het nieuwe jaarboek armoede en sociale uitsluiting zoomt in op de relatie tussen armoede en duurzaamheid. Duurzaamheid dekt daarbij verschillende ladingen. Werkt de huidige bestrijding van armoede door op lange termijn? Hoe kunnen armoedebestrijding en ecologische duurzaamheid samengaan?
      door Jill Coene, academisch medewerkster bij Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding. Daarnaast is ze verbonden aan CRESC, Centre for Research on Environmental and Social Change. Sinds 2011 coördineert ze het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting

    • Een leefbare stad zonder het milieu verder uit evenwicht te halen
      Stadslab 2050 vertrekt van de vraag: hoe bieden we zoveel mogelijk mensen een zo leefbaar mogelijke stad zonder het milieu verder uit evenwicht te halen? Of liever nog: terwijl we het evenwicht herstellen. Hoe maken we van Antwerpen een inclusieve duurzame stad?
      door Luk Lafosse, coördinator Stadslab2050

  • 10.15 tot 10.45: inspiratiemarkt

  • 11 tot 12.30: We verplaatsen ons naar Buurtwerk Dinamo waar er 3 inspiratietafels zijn. Je kan aan 1 tafel deelnemen.

    1. Scholen | Kunnen we via scholen de deeleconomie uitbreiden bij en met mensen in een kwetsbare positie?

    2. Nieuwe vormen van solidariteit | Ontstaan er via delen nieuwe vormen van solidariteit?

    3. Rol van de stad | Wat is de rol van de stad, om van Antwerpen een delende stad te maken waar mensen in een kwetsbare positie deel van uitmaken?

  • 12.30u: lunch in Buurtwerk Dinamo

  • 13.30u: einde

PRAKTISCH

  • Vrijdag 29 november 2019

  • 9 tot 13u30

  • We starten om 9u in Cinema Rix: De Gryspeerstraat 86, 2100 Deurne.

  • We eindigen om 13.30u in Buurtwerk Dinamo: Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne.

  • Beide locaties liggen op wandelafstand van elkaar.

Schrijf je in en laat de inspiratietafel van je voorkeur weten.

Koen Wynants
Voordracht Michel Bauwens (do 07 nov, Emagine Center, Antwerpen)
Michel B.JPG

Op 7 november ontvangen we Michel Bauwens. Een aanrader voor wie vanuit een nieuw perspectief naar onze maatschappij wil leren kijken. Zullen aan bod komen: het verhaal van de Commons, de P2P-beweging, hoopvolle voorbeelden voor een meer duurzame toekomst. En natuurlijk zal er tijd zijn voor vragen en een babbel met Michel en de andere aanwezigen.

 

OVER DE SPREKER

Michel Bauwens, de spreekbuis van de P2P beweging en medeoprichter van https://p2pfoundation.net.

PRAKTISCH

Datum: 7 november 2019

Uur: deuren open vanaf 19u30, de voordracht start om 20u00

Locatie: Emagine Center, Paardenmarkt

INKOMPRIJS (incl. drankje en versnaperingen)

Standaard:          15,- euro

Verlaagd:              5,- euro (studenten, deelnemers met beperkt inkomen)

Pay-it-forward:    25,- euro (voor zij die ons initiatief willen steunen)

Gelieve je in te schrijven - het aantal plaatsen is beperkt

Koen Wynants
Commons Lab Antwerpen 'key note' X500 (Hassselt Zorgstad, 24 okt)
Hasselt zorgstad.jpeg

Hasselt Zorgstad is een netwerk van bijna 500 ambassadeurs en meer dan 100 partnerorganisaties. Op donderdagavond 24 oktober nodigen we jullie uit om ideeën uit te wisselen en actief op zoek te gaan naar partners en synergieën tijdens de X500

Maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, gezond werken of toegankelijkheid kunnen we niet alleen de baas. Daarom verbinden we binnen Hasselt Zorgstad het stadsbestuur met zorg- en welzijnsorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven én ook burgers rond uitdagingen binnen de domeinen zorg, gezondheid en welzijn. Schepen Lies Jans trekt voor deze X500 de kaart van participatie: "elke tafel is een voorbeeld van hoe we als stadsbestuur of als organisatie in Hasselt participatief aan de slag gaan. We willen samenwerken om ervoor te zorgen dat élke Hasselaar kan participeren in onze samenleving."

Participatie is niet alleen de rode draad van onze gesprekstafels, maar ook van onze keynote 'Een stad maak je samen'. Koen Wynants vertelt over zijn ervaringen en succesfactoren met betrekking tot participatief lokaal beleid. De concrete acties waarrond samenwerking wordt gezocht lees je via deze link.

Zelf een actie lanceren? Nog andere ideeën? Neem contact via info@hasseltzorgstad.be 

Link: https://www.hasseltzorgstad.be/hasselt-zorgstad/x500

Koen Wynants
Lunchseminarie-Urban Commons: from (supposed) autonomous social practices to collaborative governance arrangements (world commons week)
usi.png

Visiting scholar Iolanda Bianchi geeft op woensdag 9 oktober 2019 een middagseminarie over urban commons en hun ontwikkeling van een autonome praktijk naar een kader voor collectief bestuur samen met de lokale overheid. Deze lezing is in samenwerking met Cultural Commons Quest Office.

Praktisch

Lunchseminarie van 12 tot 13.30 uur.
UAntwerpen, Lange Sint-Annastraat 7 in lokaal S.208.

Er worden broodjes voorzien. Meld je aan via usi@uantwerpen.be.

Bio

Iolanda Bianchi is gepromoveerd in politiek beleid en internationale betrekkingen aan de Autonome Universiteit van Barcelona; in ruimtelijke ordening en overheidsbeleid aan de IUAV van Venetië.

Haar onderzoek richt zich op alternatieve beleidsvormen om te voldoen aan de basisbehoeften en fundamentele rechten in de stad. Ze bestudeert de samenhang tussen gemeenschapsinitiatieven en overheidsbeleid binnen het theoretische kader van commons. Ze is onderzoeker aan het IGOP-Instituut voor Overheid en Overheidsbeleid (IGOP) - Autonome Universiteit van Barcelona (UAB).

Koen Wynants
Schrijf mee aan een lokale voedselstrategie voor Antwerpen (15 oktober)
voedselraad Antwerpen.jpg

Vandaag woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Volgens voorspellingen van de VN zal dit tegen 2050 oplopen tot bijna 70%. Hoe zorgen we voor voldoende, vers, gezond en betaalbaar voedsel voor alle stadsbewoners? Hoe doen we dat met respect voor mens, dier en planeet? Een stedelijke voedselstrategie kan een stap in de goede richting zijn. Een ondersteunende en holistische aanpak die kansen creëert voor lokale landbouwers, voedselinitiatieven, handelaars en consumenten richting een ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig voedselsysteem.

Hoe zou zo’n lokale voedselstrategie er in onze stad kunnen uitzien? Denk met ons mee! Ben je restauranthouder, leerkracht, handelaar of voedselactivist, landbouwer of bewuste consument uit het Antwerpse? Wees van harte welkom om mee te bouwen aan de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie voor de stad Antwerpen – en de bredere regio.

Lokaal en duurzaam voedsel leeft in Antwerpen. Het aantal initiatieven rond o.a. stadslandbouw, korte keten, voedselverspilling en gezonde voeding groeit. In tegenstelling tot Leuven en Gent, is er in Antwerpen tot op vandaag geen beleid of strategie rond voedsel. Een voedselstrategie kan de noodzakelijke lijm vormen tussen de vele landbouw- en voedingsinitiatieven en een duidelijk signaal geven aan het beleid, bedrijven en inwoners om hier samen én individueel werk van te maken.

Daarom startten we in juni de Antwerpse Voedselraad op. Maar liefst 70 mensen namen deel aan de allereerste bijeenkomst. We gingen met verschillende lokale voedselinitiatieven op zoek naar oplossingen voor hun belangrijkste uitdagingen, wisselden ervaringen en kennis uit. Het uitwerken van deze voedselstrategie is een proces dat we graag samen met een brede groep actoren doorlopen in de komende maanden.

Deze tweede bijeenkomst heeft als doel:
- De thema’s binnen de strategie verder bepalen, verfijnen en ambities formuleren
- Elkaar inspireren, netwerken, ervaringen delen

Programma:
18u Vegan buffet (10€)
19u Thematische werksessies rond de voedselstrategie
21u30 Slotdrink

Wanneer: 15 oktober, start werksessies om 19u. Eten om 18u.

Locatie: TOKO 139, Statiestraat 139, Berchem

Inschrijven via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScahKkVehHQuue7OEZMug7kamzbVXMU7CWr8cU97jJLBchV5w/viewform?usp=sf_link

Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen vzw, CRESC Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Wervel, Boerenbond, Rikolto, Voedselteams Antwerpen, De Landgenoten, Rurant, Fundament, Velt vzw, Foodwin en Klimplant vzw.

Koen Wynants
COMMONS LAB ANTWERP at the ANNUAL INTERNATIONAL HEALTH CONFERENCE: TAKING THE URBAN TURN

Our world is ‘urbanizing’ rapidly: Two out of every three people are likely to be living in cities or other urban areas by 2050. Do we need to adapt our existing health systems thinking and current models and paradigms? Cities are often unhealthy places to live, but they also offer opportunities for social change, innovation and inter-sectoral solutions, including in health. How to achieve universal access to health in cities? What is the best way to organize health services and the health system in urban settings? How does addressing the impact of urban life impact on the health of urban populations?

Koen Wynants, founder of Commons Lab, will be discussant in one of the sessions

Info: https://www.be-causehealth.be/en/bch-events/annual-international-health-conference-taking-the-urban-turn/

Koen Wynants
Ecopolis19 #GenerationHope (zondag 10 november)
ecopolois 2019.jpg

Het is de meest opzienbarende gebeurtenis van het afgelopen jaar: de massale opstand van jongeren tegen de klimaatimpasse. Deze Generatie Hoop houdt politici een spiegel voor en katapulteert de klimaatdiscussie naar het hart van het maatschappelijk debat. Door zich te verenigen, geen vrede te nemen met halfslachtige maatregelen en aan te dringen op krachtdadig klimaatbeleid, nemen jongeren een prominente plaats in op het politiek toneel. Hoe houden we de klimaatopwarming onder de 1,5°C? Welk beleid hebben we nodig? Ecopolis 2019 wordt een speciale editie voor en vooral mét #Generatie_Hoop, in het teken van een duurzame toekomst op een leefbare planeet.
Meer info *http://ecopolis.be/*

Koen Wynants
Park[ing] Day Antwerpen claimt op Park[ing] Day een handvol parkeerplaatsen (vrijdag 20 september, week van de mobiliteit)

Park[ing] Day Antwerpen claimt op Park[ing] Day de betalende parkeerplaats. We betalen voor de parkeerplaats, maar niet om er te parkeren.  Door op Park[ing] Day het experiment aan te gaan, maken we op vrolijke wijze dit belangrijke thema bespreekbaar. Van wie is de straat eigenlijk? De initiatiefnemers van op Park[ing] Day - Antwerpen sluiten zich aan bij de actie ‘Verover de ruimte’ die Autodelen.net organiseert in het kader van de Week van de Mobiliteit. In steden over de hele wereld wordt met de internationale actie op Park[ing] Day aandacht gevraagd voor de manier waarop de straten nu worden gebruikt en de mogelijkheden die zouden ontstaan bij minder geparkeerde auto’s. Park[ing] Day is een internationaal fenomeen, een jaarlijks terugkerende interventie waarbij wereldwijd bewoners, creatievelingen, ontwerpers en kunstenaars, voor één dag parkeerplekken ombouwen tot kleine publieke parkjes. In Antwerpen geven we voor één dag een zinvollere inkleding aan enkele parkeerplaatsen in de Diercxenstraat en de Mellaertstraat. Met deze actie willen we onze collega-inwoners-van-Antwerpen inspireren om na te denken over de nieuwe mogelijkheden als we meer gaan autodelen.

 Autodelen is een cruciale schakel naar minder auto’s. Eén gedeelde, efficiënt gebruikte wagen vervangt namelijk 4 tot 12 privéwagens. De (parkeer)ruimte die daardoor vrijkomt, kan worden teruggegeven aan buurtbewoners en zorgt zo voor een transitie naar leefbare buurten, waar fietsen en wandelen nóg aantrekkelijkere alternatieven worden. Autodelers gaan bovendien rationeler om met autogebruik en rijden gemiddeld minder kilometers, wat ook onze luchtkwaliteit en het klimaat ten goede komt. “Verover de ruimte” wil aantonen dat autodelen de perfecte manier is om een straatbeeld met minder wagens te creëren. In de stad is de vrije ruimte beperkt en auto’s slokken een flink deel van dit schaarse goed op. Minder auto’s betekent dus méér groen, méér straten op mensenmaat en méér ruimte voor wateroplossingen.

 Ga op 20 september tussen 16u en 18u eens een kijkje nemen in de Mellaertsstraat of kom overdag langs in de Diercxenstraat, liefst met een parasol, emmer of gieter (op voorwaarde dat je ze te voet of op de fiets mee krijgt), voeg je voorwerp toe aan onze geclaimde P-plaatsen, of kom tussen 16u en 18u een glaasje drinken en help zo onze boodschap te verspreiden:

Aandacht gevraagd voor de manier waarop de straten nu worden gebruikt en de mogelijkheden die zouden ontstaan bij minder geparkeerde auto’s en dus autodelen.

Minder auto’s betekent dus méér groen, méér straten op mensen maat en méér ruimte voor wateroplossingen.

Koen Wynants