Workshop 'Samen sterk voor energietransitie - CVPP' (Kamp C, 4 juni)
kamp C durfdagen.jpg

Samen energie opwekken en consumeren, als school, cohousinggroep, met jouw straat, jouw gemeente. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden in energieonafhankelijkheid in België? Kom dan naar de droom-durf-doe dagen op Kamp C in Westerlo.

Kamp C nodigt jullie uit om mee na te denken over een eigen energiesysteem, samen met tal van experts. We reiken jullie informatie en inspiratie aan om zelf aan de slag te gaan. Dat kan dankzij een virtuele energiecentrale: een  ICT-systeem dat de opgewekte energie opslaat en verdeelt binnen jouw gemeenschap of organisatie.

In maart organiseerden we de Droomdagen. De Durfdagen zijn hierop het vervolg waarbij we jullie nog verder ondersteunen en de nodige kennis en expertise aanreiken. Op 23 april vond de eerste Durfdag plaats. Op 4 juni volgt de tweede. Hiervoor kan je nog steeds inschrijven.

Op 25 mei maken we een inspirerende uitstap, hiervoor kan je je inschrijven via deze link.

Open Oproep: 3 cVPP-gemeenschappen in de Provincie Antwerpen!

Dien je eigen idee in over wat jouw gemeenschap kan doen in de energietransitie! Win een workshop om je idee vorm te geven en €2000 voor de eerste stap. Drie winnende projecten worden gekozen! Meer info over de open oproep krijg je op 4 juni.

Lees hier meer over het cVPP-project.

Jouw gegevens worden enkel verwerkt en gebruikt in kader van het cVPP-project.

Programma van Durfdagen: samen sterk voor energietransitie

Op dinsdag 04 juni:

17:00 - 18:00 Nieuwe deelnemers: introductie Dromen-Durven-Doen traject

18:00 - 18:30 Ontvangst met soep en hapjes

18:30 - 18:45 Welkomswoord en introductie

18:45 - 19:15 Keynote “Hoe van onderuit, met en door burgers, energietransitie concreet wordt” Alex Polfliet van ZES (Zero Emissions Solution)

19:15 - 20:00 Panelgesprek “Tips en inspiratie voor een (startende) energiegemeenschap” met Kris Moonen, Wouter Cyx en Jef Van Eyck

20:00 - 20:15 Pauze

20:15 - 21:15 Keuze uit drie parallelle werksessies

21:15 - 21:30 Plenair slot en toelichting open oproep

21:30 - 22:00 Receptie

Koen Wynants
VRP-voorjaarscongres - 'Operatie Circulatie' (13 juni 2019)
operatie circulatie.jpg

Circulair denken en handelen kan ons een stevige stap op weg helpen naar een duurzame samenleving. Circulariteit heeft echter vele gradaties en is van toepassing op zowat alles. Dat maakt het ook een containerbegrip. Tijd dus om de zaken scherp te stellen!

Het VRP-voorjaarscongres laat zien wat circulariteit kan betekenen voor onze ruimte en infrastructuur. Circulair denken kan de discipline van de ruimtelijke planning verrijken met verfrissende en onverwachte inzichten. Hoe kunnen we lokale stromen slim gebruiken? Wat zijn goede voorbeelden van flexibele circulaire ontwerpen die toelaten dat gebouwen makkelijk van functie kunnen veranderen/gerecycleerd kunnen worden? Hoe pas je circulaire principes toe op wijk- of gebiedsniveau?

Aan de hand van verhelderende lezingen en circulaire projecten hopen we u te inspireren in uw planningspraktijk, bij uw ontwerpen of in uw beleid. Speciaal voor de gelegenheid presenteren de VRP en de Bond Beter Leefmilieu het Inspiratieboek ‘Circulaire Ruimte’, het resultaat van een boeiende samenwerking waarin we op zoek gingen naar een innovatieve herbestemming van leegstaande gebouwen in Vlaanderen. Elke deelnemer krijgt een exemplaar van het Inspiratieboek.

PROGRAMMA

09.00 | Ontvangst met koffie en thee
09.30 | Inleiding. Circulaire principes voor ruimtelijke planning. Dagvoorzitter Annette Kuhk (Humanarc Research) 
Dr. Annette Kuhk is gespecialiseerd in veranderingsprocessen en collectieve leertrajecten in sociaal-ruimtelijk onderzoek. Als dagvoorzitter begeleidt ze het publiek vakkundig doorheen het dagprogramma.  
09.45 | Ochtendblok

Welkom in HAL5! Michiel Van Balen (Miss Miyagi)
Gastlocatie Hal 5 is een perfect voorbeeld van hergebruik. Deze bruisende, industriële spoorweghal wordt vijf jaar lang gedeeld door een twintigtal lokale initiatieven waaronder enkele restaurants, een bloemenpluktuin, een koffiebranderij, een biobakker, een boerenmarkt en een circusschool voor kinderen. Dit co-creatief experiment is niet enkel de gedroomde lijm voor de sociale cohesie in Kessel-Lo en omstreken maar is bovendien volledig zelf-financierend. Drijvende kracht Michiel Van Balen leidt de ochtend in. Hoe kan je op een aangename manier de stad (her)maken met buurtbewoners, ruimte delen en dit alles ook nog eens bekostigd krijgen? 

Het ruimtelijk aspect van de circulaire economie. Julie Marin (KU Leuven)
Circulariteit als (politieke) keuze om het stedelijk metabolisme ‘gezonder’ te maken door materialenkringlopen te sluiten: dat is het uitgangspunt van Julie Marin om vier agenda’s te definiëren die ontwerpopgaves voor stedelijke en territoriale circulariteit kunnen sturen. Julie Marin gaat na hoe stedenbouwkundige en landschapsontwerpers potentiële circulariteit verbeelden in ruimtelijke scenario’s, welke rollen ontwerpend onderzoek kan spelen in de circulariteitstransitie en welke agenda’s voor circulariteit de ontwerpen sturen.

Circulaire gemeente voor de toekomst. Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu)
Met het proefproject ‘Circulaire gemeente voor de toekomst’ zochten de VRP en BBL een circulaire invulling voor drie leegstaande gebouwen in Vlaanderen: een school in Genk, een militair domein in Sijsele en een winkelpand in Deinze. Het doel was een hoger ruimtelijk rendement te genereren in wijken en gebouwen vanuit circulair perspectief. Daarnaast probeerden we de milieu-impact van materiaalstromen te verminderen en potentiële lokale opportuniteiten ten volle te benutten. Erik Grietens brengt een relaas van deze boeiende samenwerking, samen met de deelnemende projecten.

11.00 u | Keuze tussen twee sessies

1. Wandeling in Leuven door BUUR
2. Voorstelling van circulaire projecten in Hal 5

In Vlaanderen staan de circulaire doeners niet stil. We selecteerden vijf projecten, lopend of nog in de steigers, die een aspect van de kringloopeconomie in praktijk brengen. Elmar Willems, facilitator Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair, leidt deze projecten in met aandacht voor hun gemeenschappelijke opgaven en kenmerken. De projectervaringen leveren ongetwijfeld voer voor een boeiende discussie over feiten en fictie, kansen en knelpunten van circulaire gebiedswerking.

Van vervallen stationsgebouw naar duurzame werkplek en buurthuis. Evelien Willaert (Dialoog vzw) vertelt over de plannen om het voormalig station van Wijgmaal een herbestemming te geven als kantoor voor Dialoog en ontmoetingsplek voor de buurt. De verbouwing moet voldoen aan tal van erfgoedkundige, akoestische en bouwfysische eisen. Binnen het beperkte budget wordt elke keuze getoetst aan de principes van circulair bouwen. Flexibel bouwen, een lage milieu-kost en een ambitieuze energieprestatie staan als belangrijkste en gelijkwaardige pijlers naast elkaar in deze inspirerende herbestemming.

Labland. Open Source Bouw Systemen (OSBS). Martha Vandermaesen (Labland). Labland stimuleert de bouw van toekomstgerichte woningen die de leefbaarheid verbeteren en de milieu-impact verlagen. Martha Vandermaesen gelooft dat circulair bouwen in een stedelijke omgeving hiervoor een cruciale hefboom is. Labland ontwerpt en ontwikkelt nieuwe bouw- en woonconcepten en experimenteert samen met burgers en organisaties. Het kennisnetwerk brengt deskundigen samen om tot concreet uitvoerbare bouwprojecten te komen. De kennis wordt ter beschikking gesteld in een Open Source Bouw Systeem.

Circulair Zuid, Antwerpen. Christine Van derslijen (Circulair Zuid). Circulair Zuid organiseert in de wijk Antwerpen Zuid experimenten om de circulaire economie in het dagelijks leven mogelijk te maken. ‘Circulair’ staat hier voor hergebruik van grondstoffen en producten door de bewoners. Via slimme technologie en de juiste gedragsprikkels zorgen ze ervoor dat ze met z’n allen samen slimmer wonen, duurzamer omgaan met energie, water, materialen en afvalstromen. Christine Van derslijen helpt de nieuwe bewoners op weg

De Nieuwe Dokken, Gent. Philippe Teughels (Van Roey). Nooit eerder werden de principes van de circulaire economie in ons land op dergelijke schaal toegepast in een woonproject als in De Nieuwe Dokken. Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit, afval- en watergebruik. Het project won de klimaatprijs van De Radicale Vernieuwers.

Circulair Scheldepark, Oudenaarde: metabolisme op gebiedsniveau. Ward Verbakel (plusofficearchitecten). Het Circulair Scheldepark is een raamwerk dat in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Oudenaarde werd uitgevoerd door plusofficearchitecten, Delva en Vectris. Het past de vier agenda’s (zie de lezing van Julie Marin in de ochtend) van circulariteit toe op de Scheldevallei. Het raamwerk is een richtinggevend plan waarin circulaire krachtlijnen zijn vastgelegd en dat als kader dient om toekomstige beslissingen aan af te toetsen.  

13.00 | Lunch
14.00 | (Plenair). Circulaire principes voor ruimtelijke planning: medium, large en extra large 

Medium (bouwblok): De WTC-torens in Brussel. Freek Persyn (51n4e/ZIN in No(o)rd)
Het ontwerp van de WTC-torens in Brussel (door 51N4E i.s.m. Jaspers-Eyers en l’AUC) bestaat voor 68% uit oude materialen, geheel naar het BAMB2020-principe (buildings-as-material-banks). Bovendien draait het in dit vernieuwende project niet enkel om recupereren en certifiëren, maar ook om toekomstgericht ontwerpen met het oog op flexibele functiewijzigingen.

Large (wijk): Superlocal, de ontwikkeling van een nieuwe wijk met materialen uit oude torenflats. Martijn Segers (Heemwonen) en Huub Engelen (Gemeente Kerkrade, NL)
De Zuid-Limburgse gemeente Kerkrade en de woningbouwcoöperatie Heemwonen slaan in het  participatief project ‘Superlocal’ de handen in elkaar om het materiaal uit de sloop van hoogbouwflats uit de jaren 60 te hergebruiken en de vrijgekomen ruimte in te schakelen in de groenstructuur van een nieuwe woonwijk. Bovendien zal de waterkringloop in deze wijk van 130 huishoudens in 2020 volledig gesloten zijn. Het project is een sleutelproject van IBA Parkstad. Superlocal won de Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie bouwmaterialen en -systemen. 

Extra large (stad): Metabolic – circulaire gebiedsplanning. Chandar van der Zande (Metabolic)
Het Nederlandse Metabolic scant steden, op zoek naar circulaire opportuniteiten. Door systeemdenken en data-science worden materiaal-, energie- en waterstromen in kaart gebracht die op stads-of regioniveau als springplank kunnen fungeren om over te schakelen naar een circulair grondstoffengebruik. Interventies op maat worden samengebracht in een roadmap die de circulaire evolutie van steden helpt versnellen. 

15.45 u | Launch inspiratieboek ‘Circulaire Ruimte’. Erik Grietens (BBL)

De BBL bundelde de best practices uit het project ‘Circulaire Gemeente voor de Toekomst’ in een inspiratieboek vol voorbeelden en beleidsaanbevelingen voor lokale besturen en initiatiefnemers. Elke deelnemer krijgt een exemplaar mee naar huis om zelf werk te maken van circulariteit na deze inspirerende studiedag.

16.00 u | Slotreflectie door dagvoorzitter Annette Kuhk
16.15 u | Receptie

PRAKTISCH

Hal 5 | Diestsesteenweg 104 | 3010 Leuven 
(op wandelafstand van NMBS-station Leuven)

Inschrijven

Koen Wynants
Gastvrij Antwerpen 7 (20 juni, 16u tot 20u30)
Gastvrij 7.jpg

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag//World Refugee Day. Met Gastvrij Antwerpen neemt beweging.net Antwerpen in samenwerking met verschillende partners opnieuw het initiatief om in onze stad aandacht te vragen voor mensen op de vlucht, hier bij ons, en wereldwijd. De laatste cijfers tonen dat er wereldwijd 68.5 miljoen mensen op de vlucht zijn. Allemaal mensen die hun huis, thuis, familie en vrienden en alles wat gekend en vertrouwd is hebben moeten achter laten. Allemaal mensen die vluchten voor oorlog en geweld, voor gevaar en angst, voor honger en ander onheil. Allemaal mensen die hopen en dromen.

Gastvrij Antwerpen roept iedereen op om mee bij te dragen aan een warme, solidaire en gastvrije stad. Gastvrijheid dat gaat over openheid en respect, over samen met velen aan de stad bouwen. Of zoals stadsdichter Maud Vanhauwaert het formuleert in Visie: “Gastvrijheid gaat voor mij over vertrekken vanuit een gevoel van nieuwsgierigheid i.p.v. wantrouwen. Wees dus zeer welkom! En verspreid gerust onze uitnodiging via mail of facebook.

 Wat valt er die dag te beleven?

  • Try-out Toren van Babel door Rooftoptiger (16-19u)

  • Kindergrime en –knutselen (16-19u)

  • Oxfam bar en kosmopolitisch buffet (17-19u)

  • Muziek door Robert Mihalik, Erik Bunda en Stefan Godla van de Gentse Karavaan (Madam Fortuna)

  • Theatervoorstelling T-KWADRAAT over Nederlands voor nieuwkomers (19u in zaaltje Zurenborger).

 

Locatie: Dageraadplaats – Antwerpen

https://www.facebook.com/events/292845624995429/

https://www.facebook.com/GastvrijAntwerpen/

Een organisatie van beweging.net i.s.m. 11.11.11, Amnesty International Vlaanderen, CAW Antwerpen, Pax Christi Vlaanderen, Dokters van de Wereld, De Loodsen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, BZN Kansenhuis/Filet Divers en Internationaal Comité.

Met dank aan Madam Fortuna, Rooftoptiger, Maud Vanhauwaert, Oxfam Wereldwinkels, café Zurenborger en alle mensen met een goei hart.

Koen Wynants
Hoe burgers het zeggenschap in de stad veranderen (URBAN TALK WeMakeTheCity, JUNE 18, 20.00 - 22.00 · PAKHUIS DE ZWIJGER)
wemakecity.jpg

Als gaststad van WeMakeThe.City 2019 deelt Antwerpen haar inzichten, ervaringen en uitdagingen, in het bijzonder op het gebied van co-creatie en participatie. Wat kan Amsterdam leren van deze Vlaamse havenstad? Commons Lab is één van de gasten. Curator van dienst was Manu Claeys.

Tien jaar lang discussieerde Antwerpen over een geplande snelwegviaduct, tot in 2015 de boeg werd omgegooid. Sindsdien bouwen burgers, experts en ambtenaren samen aan een droom, met als kroonstuk: het overkappen van de volledige Antwerpse ring. Sleutelspelers in dit succesvolle co-creatietraject delen hun ervaringen. Andere sprekers geven een inkijkje in uiteenlopende bottom-up ontwikkelingen in de Vlaamse havenstad.

PROGRAMMA

19:30-20:00 UUR     INLOOP

20.00 – 22.15 UUR    PROGRAMMA

Avondprogramma rondom co-creatie, participatie en de burgerbeweging in Antwerpen. Gecureerd door Manu Claeys, essayist, burgeractivist, voorzitter van bewonerscollectief StRaten-generaal.

20:00-21:00 UUR   HET ANTWERPSE TOEKOMSTVERBOND 2030

  • Het Tiende District: de Droom
    Met Peter Vermeulen, ingenieur-architect en ruimtelijk planner, mede-oprichter en projectleider van de burgerbeweging Ringland; en Nele Samson, architect, burgeractivist bij stRaten-generaal en in opleiding als lifecoach.

  • Burgerwetenschap: Curieuzeneuzen en Straatvinken
    Met Huib Huyse, hoofd onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling, HIVA-KU Leuven.

  • Overkapping Antwerpse Ring: het Proces
    Met Alexander D’Hooghe, oprichter van ORG Permanent Modernity, visiting professor aan MIT en UAntwerpen, intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring.

21:00-22:00 UUR   VAN ONDEROP

  • Empowerment van jongeren
    Met Sihame El Kaouakibi, hands-on oprichter van Let’s Go Urban, WannaWork, NextGenity, JJHouse en WeloveBXL: projecten die kwetsbare jongeren in de grootstad perspectief bieden.

  • Therapie voor jongeren
    Met Ingrid de Jonghe, juriste, criminologe, orthopedagoge, psychologe en psychotherapeute, initiatiefneemster van TEJO (Therapeuten voor jongeren), een laagdrempelige, therapeutische hulpverleningsorganisatie voor jongeren.

  • De Klimaatrobuuste wijk
    Met Nora Danko, landschapsarchitect, coördinator ecostadsprojecten voor de stad Antwerpen vanuit het EcoHuis, het adviescentrum voor duurzaam stadsleven; Koen Wynants, voorzitter van Commons Lab Antwerpen en zelfstandig ondernemer, focust op het versterken van burgercollectieven, P2P en nieuwe commons-strategieën; en Jos Thijs, kartrekker Klimaatrobuust Sint-Andries.

Koen Wynants
Critical mass Belgium #CMB19 (25 mei, Antwerpen)
critical mass Belgium.jpg

#CMB19 ❖ Bike Ride & Festival
Saturday May 25th // Antwerp - Park Spoor Noord // FREE

Ride your bicycle in the largest Critical Mass of 2019 and party with us at the free festival!

NONKEL GUY + GUEST - SUNDAY MATINEE - DEEJAY BACKSTABBER - PIERRE ELITAIR

All practical info: www.critical-mass.be

Hosted by Critical Mass Antwerpen with support from POTS.

▬▬▬▬▬▬▬▬ ▼ RIDE YOUR BIKE ▼ ▬▬▬▬▬▬▬▬

At 14:00 we’ll be gathering in Antwerp, Park Spoor Noord before heading out and taking over the streets on our bikes. Join your local Critical Mass or Fietsersbond and ride together to #CMB19.

► Find your local ride here: http://bit.ly/RideToCMB19

Once you’ve arrived, take your time, get a drink, something to eat or get a free refill for your water bottle.

▬▬▬▬▬▬▬▬ ▼ CLAIM THE STREETS ▼ ▬▬▬▬▬▬▬▬

Join thousands of cyclists on May 25th for the largest Critical Mass of 2019.

► Route: http://bit.ly/CMB19

At 15:00 we’ll kick off and Antwerp will belong to the bicycle! We will ride approximately 15 km at a family friendly pace. Critical Mass and the city of Antwerp will be working together to make the ride fun, safe and smooth.

Keep in mind that Antwerp is a city full of surprises, so it’s possible that on May 25th the route will be slightly different.

▬▬▬▬▬▬▬▬ ▼ JOIN THE FESTIVAL ▼ ▬▬▬▬▬▬▬▬

From 17:00 we'll celebrate cycling in Belgium like never before with the biggest free bicycle festival of the nation.

Music by: NONKEL GUY + GUEST - SUNDAY MATINEE - DEEJAY BACKSTABBER - PIERRE ELITAIR

► Bar and FREE water on site!
► Bar closes at 22:30.
► Store your bikes at the marked locations next to the park. CM - Stewards
will guide you.
► Toilets on site, free for the little ones.
► Love, unity and fun!
► Critical Mass and POTS aim to make this festival as eco-friendly as possible, help us out by respecting the park.
► More info soon...

▬▬▬▬▬▬▬▬ ▼ THANKS ▼ ▬▬▬▬▬▬▬▬

Many thanks to our partners who are making this festival possible:
Burgerbegroting, De Roma, Seefbier, Drukkerijcollectief De Wrikker cvba, Fietsersbond, Goetze, Establis and all the Critical Masses united under Critical Mass Belgium

Press & other info: info@critical-mass.be

Koen Wynants
Workshop Common Good Matrix (14 juni, Emagine center, Antwerpen)
economy common good.jpeg

In ons huidig economisch systeem wordt succes gemeten op basis van financiële indicatoren zoals het Bruto Nationaal Product of de financiële resultatenrekening van een onderneming. Succes wordt niet gemeten in termen van het vervullen van basisbehoeften, het voorzien van zinvolle tewerkstelling, de bijdrage tot een hogere levenskwaliteit of het beschermen van het ecosysteem. Als we vinden dat onze economie ten dienste zou moeten staan van de samenleving, dan moeten we ook op zoek gaan naar een manier van rapporteren waarbij we kunnen meten in welke mate een organisatie daar toe bijdraagt. Organisaties rapporteren vandaag voornamelijk over hun middelen aan de hand van hun overwegend financiële rapportering. Een andere manier van rapporteren kan bijvoorbeeld via de Common-Good-Matrix. De matrix geeft weer hoe ecologisch, sociaal, solidair, rechtvaardig en democratisch een organisatie is en heeft als voordeel dat het resultaat van de matrix vergelijkbaar is tussen diverse organisaties. Na deze workshop heb je een idee van waar Economy for the Common Good voor staat en heb je een basiskennis van de Common-Good-Matrix. Je kunt inschatten of de Matrix als tool bruikbaar is voor jouw organisatie of voor jouw projecten.

Meer informatie?

“Ware Winst”, ISBN 9789062240296, Christian Felber, 2017 www.ecogood.org of www.ecocommongood.be De Economy for the Common Good stelt voor om de spelregels zo te veranderen dat de economie ten dienste komt te staan van de samenleving. Geld wordt beschouwd als een middel en is geen doel op zich. In een Economy for the Common Good worden ethische organisaties bevoordeeld, zodat de focus verschuift van kostenminimalisatie en winstmaximalisatie naar wat echt van belang is: ‘the Common Good’.

Wanneer?

Vrijdag 14 juni 2019 van 13:30 tot 17:00 Emagine Center, Paardenmarkt 65, 2000 Antwerpen

Kostprijs?

Er is geen vaste prijs voor deze workshop. Je betaalt wat deze workshop voor jou waard is of wat binnen je mogelijkheden ligt. (Organisaties kunnen ook kiezen voor een vast bedrag van 95€ pp. incl. BTW). Betalen kan zowel voor als na de workshop op rekeningnummer BE93 9796 0892 3767 met vermelding van de workshop en deelnemer. De factuur vermeldt het werkelijk betaalde bedrag.

Inschrijven?

Stuur een e-mail naar karla@meer-waarde.be met volgende gegevens: Contactgegevens deelnemer: naam, e-mailadres en GSM nummer Organisatie en facturatiegegevens:

Koen Wynants
Een lokale voedselstrategie voor Antwerpen (Voedselraad Antwerpen, 25 juni)
voedselraad Antwerpen.jpg

Aan het begin van een nieuwe legislatuur brengen we lokale doeners, denkers en geïnteresseerden samen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Voedselraad gaan we met verschillende lokale voedselinitiatieven op zoek naar oplossingen voor hun belangrijkste uitdagingen. Hoe kunnen we voedsel op een duurzame en inclusieve manier verankeren in de stad? Hoe kunnen we de sociale, economische en ecologische meerwaarde van een lokaal voedselsysteem laten samengaan? Hoe krijgen we duurzaam en lokaal voedsel op de politieke agenda? Hoe kunnen we lokale initiatieven opschalen en verbinden met elkaar? Welke rol is er weggelegd voor de stad? De bedoeling is om op interactieve manier oplossingen te bedenken en te bundelen in een lokale voedselstrategie.

Lokaal voedsel leeft in Antwerpen. Het aantal nieuwe initiatieven groeit en we hebben goesting in een visie en een overkoepelend netwerk om samenwerking te faciliteren. In tegenstelling tot Leuven en Gent, is er in Antwerpen vandaag geen beleid rond voedsel en is er geen lokale voedselstrategie. Hier willen we verandering in brengen. Om te beginnen door het oprichten van een Antwerpse Voedselraad. Dit nieuwe netwerk van lokale voedselinitiatieven, middenveldorganisaties en onderzoekers, nodigt jou graag uit om mee te werken aan een lokale voedselstrategie voor Antwerpen.

Waarom? Wereldwijd zijn steden steeds belangrijkere spelers in de ontwikkeling van beleid rond en de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Steden zijn plaatsen bij uitstek waar innovaties rond voedselproductie, -consumptie en -distributie zich ontwikkelen. In regio Antwerpen is er heel wat in beweging rond stadslandbouw en de uitdaging ligt erin om de juiste kennis en netwerken samen te brengen zodat er nog meer mensen hieraan kunnen deelnemen zowel als producent, consument en prosument.

Doel van de avond:
· Elkaar inspireren, netwerken, ervaring en tools delen
· Antwerps netwerk rond stadslandbouw en lokale voedselproductie versterken
· Belangrijkste uitdagingen identificeren en oplossingen formuleren als basis voor een lokale voedselstrategie voor Antwerpen .

Programma:
18u Vegetarisch/vegan buffet (5€)
19u Presentatie ‘Leuvense voedselstrategie - Leuven 2030’ (Gert Engelen, Hilde Van Rillaer, Caroline Huyghe)
20u Thematische werksessies met o.a. Noordlof, De Landgenoten, De Beek, VVSG, Stadsakker, Labeur Local, Wervel, CRESC UAntwerpen,…)
21u30 Plenaire slotsessie
22u Slotdrink

Ben jij er ook bij? Schrijf je hier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeEaJZum6juq1_1oiqkRweWG8h-BEqvjAmFtQGY_KJqgUn5Ag/viewform?usp=sf_link

Om 18u eten we samen een hapje (inschrijven verplicht, 5 euro) en om 19u start het programma.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen, CRESC UAntwerpen, Boeren en Buren, Wervel en Boerenbond met de steun van Elcker-Ik.

Meer info over het programma volgt.
Tot dan!!

Koen Wynants
Commons Lab te gast op 'Gebermte 2019'
gebermte.jpg

Gebermte is een participatief experiment dat inwoners en bezoekers van Mortsel, Wilrijk, Edegem en omstreken wil betrekken bij de herwaardering van de oude spoorwegbermen (Den Berm) van Mortsel en Wilrijk. Het initiatief wil nieuwe belevingsvormen en gebruiksvormen van de bermen mogelijk maken. Om zo een flexibele, open en spontane parkruimte tot stand te brengen.

Dit jaar wil gebermte zoveel mogelijk mensen de bermen laten meemaken als trage weg. En hen met elkaar in gesprek laten gaan over hoe we de open ruimte in de Zuidrand van Antwerpen sterker kunnen maken. Trage wegen zijn verbindingen die enkel toegankelijk zijn voor wandelaars, fietsers en ruiters. In het dicht verstedelijkt gebied in en rond Antwerpen zijn trage wegen belangrijk omdat ze veilig zijn en motorisering, privatisering, verharding en bebouwing van de open ruimte tegengaan. Verder maken trage wegen deel uit van het biotoop van verschillende planten en dieren en zorgen ze voor stads-ecologische verbindingen tussen natuurgebieden. Trage wegen verbinden ook mensen met elkaar en maken ontmoetingen, spel, contact met de natuur, reflectie en onthaasting mogelijk.

Maandag 20 mei is er een lezing en debat over GEDEELD GEBRUIK VAN RUIMTE met o.a. Commons Lab Antwerpen.

Meer info: www.gebermte.be

Koen Wynants
Daguitstap 'Energietransitie door burgercoöperaties' in GENT
energie uitstap.jpg

Op zaterdag 25 mei nodigen we je graag uit voor een inspirerende uitstap naar Gent. Welke rol wil je zelf spelen in de energietransitie?
Ontdek twee mooie projecten: Dampoortwijk in Gent, een experiment, waar de bewoners samen met EnerGent hun energie opwekken en beheren. Cohousing Kerselaar, waar ze een duurzame oplossing zochten voor hun energie.

Er rijdt een bus vanuit Kamp C in Westerlo en Berchem station.

Wil je erbij zijn? Schrijf je dan snel in via https://www.kampc.be/agenda/item/182/durfdag-uitstap/about#.XNvYoCgza70 .

Deelname is gratis.

Koen Wynants
SAVE THE DATE - kick-off ‘Samen breken we uit’
ontharding.jpg

Loop jij al een tijd rond met een idee rond ontharding? Heb je een versteende locatie op het oog die je graag wil omzetten naar een groene ruimte, maar je zit nog met vragen over hoe dit aan te pakken?

Op 11 juni organiseren GruunRant, Regionaal Landschap de Voorkempen en Antwerpen aan ‘t Woord de kick-off van het project GruunRant onthardt. Met het project willen de drie organisaties anderen helpen om versteende ruimte, ten noordoosten van de stad Antwerpen, open te breken t.o.v. de groene ruimte en steeds meer mensen inspireren om hetzelfde te doen.

Wil jij graag zelf aan de slag om een versteende locatie in je buurt open te breken? Kom dan zeker langs. Bedoeling is om ideeën uit te wisselen met anderen, maar ook om de eerste stappen te zetten naar concrete uitvoering. Tijdens deze kick-off kom je te weten wat het project GruunRant onthardt precies inhoudt, welke ondersteuning het project je kan bieden en we zetten samen het parcours uit om jouw project tot een goed einde te brengen.

 Meer informatie vind je op http://www.gruunrant.org/gruunrant-onthardt.html.

 Breng gerust buren, vrienden of andere geïnteresseerden mee die samen met jou aan de slag willen gaan.

 

Waar? Kasteel van Schoten, Kasteeldreef 61, 2900 Schoten

Wanneer? Dinsdag 11 juni, 19u-22u

Voor wie? De kick-off richt zich tot iedereen die een plek op het oog heeft die ze graag zelf wil ontharden

Inschrijven: http://bit.ly/2WDfkVy

 

Organisatie van GruunRant, Regionaal Landschap de Voorkempen en Antwerpen aan 't Woord m.o.v. Vlaamse Overheid departement Omgeving

Koen Wynants
Cash tegen armoede? De resultaten van een pilootproject (20/06)
eight world.jpg

Gedurende 25 maand kregen de mensen in 1 dorpje in Oeganda (Busibi, vlakbij Fort Portal) elke maand een vast geldbedrag (€16 voor volwassenen en €8 voor kinderen) zonder voorwaarden of instructies over hoe ze dit moesten spenderen.  

Wat hebben ze ermee gedaan? Gingen er meer kinderen naar school? Werden er meer bedrijfjes opgericht? Of deden ze alles op aan drank en plezier? Prof Nathalie Holvoet en Dr. Sara Dewachter van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) van de Universiteit van Antwerpen stellen de resultaten voor. 

 Waar?

 IOB - Universiteit van Antwerpen

Lange Sint-Annastraat 7

2000 Antwerpen 

 Wanneer

Donderdag 20 juni om 20u

  Inschrijven

Let wel, de plaatsen zijn beperkt dus snel inschrijven via een bevestigingsmailtje naar info@eight.world is de boodschap. Geef zeker ook mee met hoeveel personen u aanwezig zal zijn.

Meer info: www.eight.world

Alle giften zijn fiscaal aftrekbaar.

Koen Wynants
Public Workshop: Planning and Building the Smart City (10 May 2019)
usi.png

2 p.m. - 4 p.m.

De Meerminne Building Sint-Jacobstraat 2-4, Room M.101

Keynote Speaker Guy Baeten (Malmö University)

What would happen if you just give us a city and put us in charge?” When Google wants to build a city”

Under the banner of ‘smart city’, global tech corporations increasingly seek cooperation with city authorities to accommodate the city’s transformation into a data mine. This would allow tech companies to expand their big data gathering activities into the physical realm – a giant (future) data market with real cities as its mining ground. The growing involvement of tech companies in urban development has potentially revolutionary consequences for the way we plan our cities, and will potentially create entirely new power relations in the urban realm.

Arguably the most high-profile case so far is the Quayside in downtown Toronto where Google’s sister company Sidewalk Labs has aligned with the public partnership Waterfront Toronto to form ‘Sidewalk Toronto’. Sidewalk Labs is currently preparing a $50 million master plan for the site and, if approved, will go ahead with the construction of a new neighbourhood with ubiquitous sensoring devices. Reports leaked in a local newspaper in February 2019 have revealed that Google has hidden plans for a much larger part of the city than originally agreed. The Toronto testbed will be transformed into an urban development model that can be exported ‘all over the world’ (interview Google employee, 2018). The project is increasingly contested by data experts, planners and the public alike who express their growing concerns regarding intellectual property, the nature of public-private cooperation, urban democracy, the role of technology in urban development, and more.

This keynote lecture seeks to critically reflect on possible city futures after growing engagement by global tech companies in urban development, and what lessons can be learned about how (not) to govern a large-scale smart city project.

Discussants

To be confirmed. With participation by IMEC.

Register here

Koen Wynants