Commons Lab Antwerpen te gast op Translab Vormingplus Waas en Dender (9/12)
vormingplus.jpg

Translab staat voor Transitielaboratorium. Het is een plaats waar mensen die transitie belangrijk vinden inspiratie opdoen, elkaar ontmoeten en ervaringen delen over de transitieprojecten waarmee ze experimenteren. Zo wordt de transitiebeweging sterker. Op zondagvoormiddag 9 december 2018 is er een Translab in Sint-Niklaas. Commons Lab is te gast om een lezing te geven: 10 tips om van gemeenten opnieuw gemeengoed te maken.

 Het programma

  •  10u00 - 10u45      Lezing ‘10 tips om van gemeenten opnieuw gemeengoed te maken’ door Koen Wynants (oprichter Commons Lab Antwerpen)

  • 10u45  - 11u30     Napraatsessie en samenvatting

  • 11u30 - 12u30      Voorstelling en rondleiding Cohousing Waasland

  • 12u30  - 13u30     Lunch

 

We zijn hiervoor te gast in het paviljoen van Cohousing Waasland, Wenenstraat 1, 9100 Sint-Niklaas. We verzamelen om 9u45 aan de voorkant van het station van Sint-Niklaas en fietsen van daaruit samen naar de Wenenstraat. Schrijf je nu in via carine.vanremoortere@vormingplus.be en laat weten of je blijft eten, kinderopvang nodig hebt en/of je mee fietst vanaf het station van Sint-Niklaas of rechtstreek naar Cohousing Waasland gaat.

Contact:

Carine Van Remoortere | Educatief medewerker

www.vormingplus.be/waas-en-dender | 03 775 44 84

Volg ons op Facebook

Leestip: https://www.apache.be/gastbijdragen/2018/10/15/tien-tips-om-van-gemeenten-opnieuw-gemeengoed-te-maken/

Koen Wynants
Christian Felber opnieuw in het land (Festival van de Gelijkheid)
Christian Felber 2.jpg

Christian Felber komt opnieuw naar België tijdens het Festival van de Gelijkheid op donderdag 13 december: Christian Felber is econoom die pleit voor een radicale transformatie van ons economisch systeem. Zie https://www.ecogood.org/en/

  1. Locatie Triodos Bank om 18h: Voorstelling Economy for the Common Good

  1. Locatie Universiteit Gent UFO (grootste auditorium van de unief) om 20h: Debat met Guy Standing

Stuur dit dus gerust door en verspreid de kiemen van een economie waar wij allen deel van willen uitmaken. Commons Lab Antwerpen staat in contact met de ‘local ‘Economy for the common good’ chapter’ in België en onderzoekt de opstart van een local chapter in Antwerpen.

Inschrijven is gratis, maar wel nodig.

Meer info: http://www.festivalgelijkheid.be/

Koen Wynants
Infosessie - Coöperatief wonen met wooncoop
wooncoop 3.png

Wooncoop is de eerste Vlaamse wooncoöperatie. Zij biedt een oplossing voor duurzaam, kwaliteitsvol en betaalbaar wonen. De klassieke woningmarkt eist hoe langer hoe meer zijn tol: enerzijds onbetaalbare huurprijzen, anderzijds wordt de doelgroep die een onroerend goed kan aankopen heel schaars. Via wooncoop huur je en ben je tegelijk mede-eigenaar doordat je aandeelhouder bent van de coöperatie. Je deelt als bewoner een aantal ruimtes met de andere wooncoopers. Dit nieuw woonconcept komt na Gent en Brugge nu ook naar Antwerpen. De infosessie wordt gebracht door Annick Annaert (initiatiefneemster om wooncoop op te starten in de provincie Antwerpen). Je bent welkom vanaf 19u30. De sessie start stipt om 20u. Graag inschrijven via deze link: http://www.wooncoop.be/event/infosessie-cooperatief-wonen-in-wooncoop/

Tijdstip: Donderdag 13 december 2018 van 19:30 - 21:30

Locatie: House of Innovation, Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen, België

Koen Wynants
Seminarie: Conflict matters in arts and culture (18/12)
conflictmatters.jpg

Het debat over dekolonisering  en democratisering van de kunsten verhit de kunsten- en culturele sector.

Vanuit de idee ‘Conflict Matters’ omarmen en organiseren we in dit seminarie de discussie, het debat en het meningsverschil als hefboom om het transitieproces van de sector te versterken. Vandaag wordt op een gepolariseerde manier met conflict omgegaan waardoor velen onder ons begrijpelijk een conflictmoeheid ervaren. Maar Conflict does matter, is constructief, geeft impulsen aan de praktijk en zorgt voor een continue vernieuwing.

Voor wie?

Cultuurprofessionals, studenten, kunstenaars, lokaal cultuurbeleid, museummedewerkers, andere geïnteresseerden…

 Wat?

In de voormiddag nodigen we sprekers uit die dieper ingaan op het belang van conflict en hoe we hier vanuit onze praktijk op kunnen inspelen. We benaderen het thema zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk met enkele concrete voorbeelden uit buiten- en binnenland.

​Als sprekers kan u alvast verwachten:  

  • Dr. Bernadette Lynch, academicus met ruime praktijkervaring in het begeleiden van veranderingsprocessen in musea 

  • Rachael Minott, artieste uit UK en medewerker aan het project ‘The Past is now’ in Museum of Birmingham

  • Pascal Gielen, hoogleraar cultuursociologie aan de UA, verbonden aan ARIA. Gielen is ook hoofdredacteur van de internationale boekenreeks Arts in Society

​In de namiddag spelen we advocaat van de duivel en bepleiten performers drie hete hangijzers in het debat vanuit verschillende invalshoeken.  

​De thema’s die aan bod komen zijn:

  • het belang van artistieke vrijheid vs de grenzen ervan

  • erfgoed: behoud vs reset

  • structuren radicaal omgooien vs geleidelijke verandering 

 Een panel van experten zoekt naar mogelijkheden om deze conflicten te overstijgen.

 De verdere invulling van het programma wordt later bekend gemaakt, maar zet 18 december alvast in uw agenda voor een dag vol conflict matters!

Praktisch:

  • 18 december 2018, 9u30 – 17u

  • Seminarieruimte UA, Klooster van de Grauwzusters,

  • Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen.

  • georganiseerd door Fameus en kunstZ, ism Demos, Evens Foundation, Kif Kif en ARIA

  • Kostprijs: 40 euro pp, broodjeslunch inbegrepen

  • De voertaal voor het voormiddagprogramma is Engels.

  • Link: https://www.fameus.be/conflict-matters

Koen Wynants
Werkgroep acties- burgercollectief '30max' (28/11, Bar Leon)

De actiegroep ’stop snelheidsduivels’, ondertussen genaamd ‘30max!’ heeft niet stilgezeten. 

Zoals beloofd sturen we je graag een samenvatting & update.

 

- Op 23 oktober was er de eerste bewonersavond in Bar Bakeliet, waar iedereen z’n grieven heeft geuit. Er waren zo’n 70 mensen. Ook breder dan 2140 en 2160, Kiel (Comité Bump) was ook aanwezig, samen met enkele straatcomités (De Ideale Straat -Kroonstraat, Borsbeekstraat, Vinçottestraat, Schildstraat) die al jaren voor hetzelfde probleem actie voeren. 

 

- Op 7 november was er een eerste actie-avond in ’t Schoon Vooruitzicht waar we de ideeën in acties wilden gieten. Er zijn daar twee werkgroepen opgestart: een werkgroep beleid (om naar Koen Kennis te gaan met onze ideeën) en een werkgroep acties (om een campagne & straat-acties op te zetten). Er waren zo’n 35 mensen. Er is toen beslist om alles verder uit te werken met een kerngroep van een tiental mensen.

Er wordt beslist dat de ‘racers’ of ‘snelheidsduivels ‘een probleem is dat (we in samenwerking met) de politie moeten aanpakken, en de focus van de bewoners-acties naar respecteren van de zone 30 gaat.

 

- Op 8 november was er een tweede bewonersavond in de Zermatt, waar met sleutelfiguren uit de Maghrebijnse gemeenschap is gepraat over een plan van aanpak om zoveel mogelijk inwoners van 2140 en 2060 te betrekken: we delen allemaal dezelfde frustratie en om echt impact te hebben met onze actie moeten we zoveel mogelijk inwoners mee betrekken.

 

- Op 14 november was er de eerste bijeenkomst van de kerngroep in ’t Schoon Vooruitzicht, met zo’n 10 mensen. Korte samenvatting:

               - Beleid: op 30 november gaan we langs bij Koen Kennis (afspraak is bevestigd) met een kerndelegatie (van Fenna + enkele straatcomités uit hele stad Antwerpen + bewoners). Kabinet burgemeester zal ook aanwezig zijn. Dit is een eerste                    overleg waar we enkele vragen gaan voorleggen, die ze op voorhand krijgen. We doen dit zonder persaandacht. We vragen daar ook meteen een opvolgmeeting.

               - Acties: (1) we werken in december een straatcampagne uit die gelanceerd wordt in januari, op een avond met sprekers rond mobiliteit (we denken aan Dirk Lauwers, de andere Kris Peeters…), voorstellen van te verdelen campagnemateriaal                              (vlagjes, immoborden) en de start van een campagne waarbij we inwoners zullen uitnodigen om in te tekenen op ‘verkeersremmende zelfbouwpakketten’ -die in april 2019 worden gelanceerd.

                              (2) we organiseren acties van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’: zelf snelheidscontroles en racevinken, traag-oversteken-acties,… (uit te werken)

               - We hebben een (krappe:) consensus over de naam: 30 Max! Deze wordt het, mits ongelofelijk tegenvoorstel.

               - Informatie wordt gedeeld via een gesloten Facebookgroep en een Google Drive. Iedereen die interesse heeft krijgt toegang.

 

 

EN NU?

 

- Werkgroep Acties komt weer bijeen op 28 november om 20u30 (Bar Leon) WELKOM! Agenda: campagnetijdlijn, taakverdeling, retroplanning, wat-is-nodig-lijst.

 

- In januari wordt een campagne gelanceerd. Hou je klaar om mee te doen, uitnodiging voor een avond waar we massale aanwezigheid willen volgt!

 

- GEZOCHT: grafisch ontwerper / webdesigner / specialist crowdfunding/ vergaderlocaties/ sjabloonmaker/ schilder (3D-zebrapad)/ planners (voor organiseren burger-snelheidscontroles) >> Zin in? Mail!

  

Alles staat netjes samengevat online: 

https://fenna.be/actiegroep-30max-antwerpen/

Koen Wynants
New Commons Forum: Burgers in actie
new commons forum.jpg

Wereldwijd lanceren doeners burgercollectieven, ook wel 'commons' genoemd. Oikos denktank deed in opdracht van de Koning Boudewijnstichting onderzoek naar deze nieuwe burgercollectieven in België. De resultaten van dit onderzoek vormen tijdens het New Commons Forum het vertrekpunt voor interactieve rondetafels waarbij we commoners uitnodigen om hun ervaringen en best-practices te delen.

Partout dans le monde, des hommes et femmes d'action mettent en place des collectifs citoyens ou 'communs'. Oikos a été commissionné par la Fondation Roi Baudouin pour enquêter sur ces nouveaux collectifs citoyens en Belgique. Lors du New Commons Forum, les résultats de cette recherche constituent le point de départ de tables rondes interactives, où nous invitons les 'commoners' à partager leurs expériences et leurs meilleures pratiques.

Dit evenement is gratis. Inschrijven verplicht vóór 16/12. Vergeet niet je voorkeuren door te geven (rondetafelsessies + taal) wanneer je tickets bestelt. 

Cet événement est gratuit. Inscription obligatoire avant le 16/12. N'oubliez pas d'indiquer vos préférences (tables rondes + langue) lors de votre commande de billets.

PROGRAMMA / PROGRAMME

  • 13:00     Onthaal/ Acceuil

  • 13:30     Welkomstwoord/ Mot de bienvenue

  • 13:50     Presentatie van het onderzoek/ Présentation de l'étude

  • 14:10     In gesprek met 3 burgercollectieven/ Entretien avec 3 collectifs citoyen

  • 14:40     Parallelle rondetafels - sessie 1/ Tables rondes - session 1

  • 15:35     Koffiepauze/ Pause-café

  • 16:00     Parallelle rondetafels - sessie 2/ Tables rondes - session 2

  • 16:55     Slotspeech/ Discours de clôture

  • 17:15     Receptie/ Réception

  • 18:00     Eind/ Fin

 

RONDETAFELSESSIES (2 naar keuze) / TABLES RONDES (2 de votre choix)

  1. Netwerken & versterken / Mise en réseau et renforcement
    Wat kunnen burgercollectieven van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?
    Que peuvent apprendre les collectifs citoyen les uns des autres? Comment pouvons-nous nous renforcer?

  2. Ledenbetrokkenheid / Participation des membres
    Hoe kunnen we leden meer en beter betrekken bij ons initiatief? Hoe kunnen we de interactie verhogen?
    Comment pouvons-nous impliquer davantage et mieux les membres dans notre initiative? Comment pouvons-nous augmenter l'interaction?

  3. Gewijzigd vennootschapsrecht / Modification de la droit des sociétés
    Wat is er veranderd? Is het zinvol om een coöperatie op te starten? Febecoop legt uit.
    Qu'est-ce qui a changé? Est-il utile de créer une coopérative? Febecoop explique.

  4. Inclusie / Inclusion
    Hoe kunnen we alle groepen in de samenleving bereiken en betrekken bij ons initiatief? 
    Comment pouvons-nous atteindre tous les groupes de la société et les impliquer dans notre initiative?

  5. Horizontaal organiseren / L'organisation horizontale
    Percolab helpt ons te ervaren hoe we de kracht van onderuit kunnen aanspreken en de collectieve intelligentie laten werken.
    Percolab nous aide à comprendre comment nous pouvons gérer le pouvoir de l'approche ascendante et laisser fonctionner l’intelligence collective.

Tijddstip: 12 januari 2019 13:00 – 18:00

Locatie: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel, Brussel, België

Meer info en tickets: https://www.oikos.be/denktank/evenementen-denktank/144-new-commons-forum-1

Koen Wynants
Nieuwe trends binnen burgerparticipatie - lezing Koen Wynants Cultuurraad Kempen
cultuurraad Kempen.gif

Als vereniging hechten we veel belang aan de nauwe samenwerkingsverbanden met onze eigen gemeentes. Nieuwe trends kunnen een ander beeld werpen over de manier hoe we actief kunnen bijdragen om noden en wensen van de gemeenschap weg te werken. 

Meneer Koen Wynants, expert burgerparticipatie en Kempenaar is de aangewezen persoon om ons hierover grondig te informeren.

Meer info: http://www.cultuurraadkempen.be/

Koen Wynants
Fietsvreugde in Antwerpen (26/11/2018)

Vrolijke ontmoeting betreffende lopende en komende projecten.

Antwerpenize is het werkwoord waarmee Antwerpse fietsers worden gefeliciteerd en gemotiveerd. Dankzij grote en kleine acties onderweg naar een stad vol #fietsvreugde. Met zoveel mogelijk hulp, inspiratie en feedback geven wij een compacte round-up.

o.a. op de agenda:
- intro / structuur & financiering
- Fietsdiefstal, het PikMeDanny slot en fietsvestaire
- Verkeerslichten met wachtmuziek
- Belgisch Kampioenschap Cargobike + dragrace
- Applaus voor fietsers
- Fix the mix en de (on)zin van fietsstraten + 1 meter acties
- Fietsetiquette met echte figuranten 
- het succes van Fietswieltjes
- engagement van trekkers en doeners
- Wie kent wie die iemand kent
- CC fiets + Drink

Tijdens deze Antwerpenize.be gathering is natuurlijk een bewaakte en (traploze) fietsenstalling voorzien!


Tijdstip: maandag 26 november 2018 van 19:30 - 22:00

Locatie: House of Innovation, Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen

Gratis, ticket via Eventbrite

Koen Wynants
De wijk 2060 bakt - opstart van een nieuw Antwerps gemeengoed
De Wijk Bakt Front (002).jpg

In de meeste culturen eet men brood. Net zoals er een grote verscheidenheid is aan culturen is er ook een verscheidenheid aan (traditionele) broodsoorten: panbrood, naanbrood, pide, pizza, desembrood, … Via de Burgerbegroting kon het team Duurzaam Buurzaam van Buurtwerk De Wijk een traditionele bakoven/bakhuisje laten bouwen. Samen eten, samen tafelen is een belangrijk ritueel: om bij te praten, ideeën uit te wisselen, dagelijkse beslommeringen te delen en oplossingen te zoeken. De bouw en het gebruik van de bakoven heeft voor Buutwerk De Wijk vooral een sociale insteek. Ze willen diverse mensen samenbrengen rond het bouwen van de bakoven alsook rond het gebruik.

Op zaterdag 10 november komt Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen een workshop begeleiden over het collectief gebruik en beheer van de bakoven. We nodigen alle mogelijke geïnteresseerde gebruikers samen: alle buurtbewoners, straat-en wijkcomités van Antwerpen-Noord, sociale organisaties die eventueel ook de bakoven willen gebruiken ikv activiteiten, maar ook ondernemers (sociale ondernemers, bakkers, cateraars, horeca, …). Hoe kunnen we solidariteit  en samenwerking versterken vanuit het delen van materiële en immateriële zaken? De bakoven past hier zeer goed in. We organiseren een nieuwe “common”. In deze “common” maken we afspraken rond de voorwaarden en het gebruik van de bakoven. Zo kunnen we bekijken of mensen individueel ook hun brood kunnen komen bakken. In ruil kunnen ze dan hun kennis delen.

Koen Wynants
Open forumdag - Minderhedenforum (10/11)
open forumdag.jpg

Beeld je in: een Vlaanderen waarin éénieder zich thuis voelt én waaraan éénieder participeert. Waarom niet?

Kom mee de samenleving van de toekomst vormgeven. Via workshops, speaker’s corners, panelgesprekken,… denken we samen na over een inclusieve samenleving. We luisteren naar de stemmen van de toekomst! En spreken uit wat we wensen voor de toekomst. 
We buigen ons over thema’s zoals armoede, onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt,.. en delen goede praktijken. Vanuit een ander perspectief bekijken we de gevestigde normen.
Is jouw werkplek ook een afspiegeling van de samenleving? Hoeveel leerlingen (met migratieachtergrond) worden automatisch naar het BSO doorverwezen? Hoeveel meer kans heb je als persoon met migratieachtergrond om in armoede te belanden?

Ook jouw stem telt, kom zeker langs op de Open Forumdag op 10 november in Mechelen. Meer info via http://openforumdag.be/

Koen Wynants
DEURNESE SAMENTUINEN FEEST (28/10)
Samentuinfeest Deurne.JPG

Dé ideale dag om kennis te maken met de samentuinen in Deurne! We starten om 11u met een gezamenlijke fietstocht langs verschillende samentuinen. We eindigen de tocht rond 14u op Samentuin Silsburg. Daar is het feest!
 

FIETSTOCHT:
Start 11u: Samentuin De Schupperkes - (hondenwei Bosuil) Jan Welterslaan 1, Deurne
11u45: Samentuin Ertbrugge - Schotensesteenweg, Deurne
12u30: Samentuin Drakenhof - Mortselsesteenweg, Deurne
13u15: Samentuin Ecokot - Herrystraat 22, Deurne
14u : Samentuin Silsburg - Einde Corneel Franckstraat, Deurne

 

FEEST:
14u tot 17u: Samentuin Silsburg - Einde Corneel Franckstraat, Deurne

 

Om 11u afspraak aan Samentuin De Schupperkes, die ligt midden in de hondenloopzone aan het Bosuil Stadium (Jan Welterslaan 1, Deurne). Van daar rijden we samen langs Samentuinen Ertbrugge, Drakenhof en Ecokot. Onderweg zijn er lekkere hapjes en drankjes voorzien. 

 

Samentuin Silsburg kreeg de voorbije maanden een opknapbeurt, reden om te vieren. Villa Vonk komt ook een griezelige vertelling spelen op Silsburg en Rhaïssa neemt je mee op natuurontdekking in de tuin. Je kan plantenkorven vlechten met Yvonne. En je kan natuurlijk een glaasje drinken aan het vuur, waar we zingen en muziek spelen.
 

Iedereen is welkom!


Verspreid het nieuws via facebook: https://www.facebook.com/events/1178457748975647/


Met de steun van Stadsmakers.

Koen Wynants
Kies commonsexperimenten tijdens Burgerbegrotingsfestival 2018 (21/10)
Burgerbegroting 2018.jpg

Het district Antwerpen heeft als enige district al jarenlang een burgerbegroting. Op deze burgerbegroting mogen de inwoners elk jaar over 10% van het hele budget van het district beslissen van A tot Z.  10% is maar liefst 1,1 miljoen euro. Om dit in goede banen te leiden gebeurt de verdeling in enkele grote stappen, waarbij de nadruk ligt op bijeenkomsten in levende lijve.

Wat is er reeds gebeurd?

Eerst kiezen de bewoners de 12 belangrijkste thema’s, waarna iedereen projecten kon indienen voor het geld van die thema's. Dit kon tot eind juni 2018. Het district Antwerpen toetste vervolgens de ingediende projecten aan zeven criteria (zomer 2018). Je kan momenteel dus geen nieuw project meer indienen, maar enkel stemmen op geselecteerde projecten.

Projecten kiezen

Momenteel kiezen de inwoners welke projecten geld krijgen en uitgevoerd worden in het volgende jaar (2019). Hiervoor vindt zowel een online als een offline stemronde plaats. De online stemronde vindt plaats in september en oktober 2018, de offline stemronde op het burgerbegrotingfestival op 21 oktober 2018.

Commons Lab Antwerpen heeft verspreid over verschillende thema’s commonsprojecten ingediend. Uiteraard steunen wij ook alle andere commonsgerichte projecten. Hier een overzicht:

9:30 Meer sociaal contact & Huiswerkbegeleiding & Speelwater

Enchanté Antwerpen- een netwerk van hartelijke handelaars en burgers: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/79/posts/19706

 

11:00 Gemeenschapstuinen & Ontmoeting in de buurt

Kip in de stad: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19707

Huiskamergesprekken 'Hoe gaan wij burgers de wereld redden': https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/84/posts/19689

Toekomststraat: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/84/posts/19701

Stadslandbouwdak in 2060: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19693

Samen paddenstoelen tuin: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19695

Fietslus langs gemeenschapstuinen https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/78/posts/19697

13:30 Groen in straten & Aanwerving en ondersteuning vrijwilligers

Nomadische fruitgaard reist langs pleinen binnenstad: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/75/posts/19691

Opstartcoach burgercoöperaties: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/76/posts/19685

 

15:30 Ondersteuning jeugdwerk & Interculturele Projecten

Samen iftar in 2060: https://www.burgerbegrotingprojecten.be/theme/83/posts/19703

17:30 Cursussen en vorming & Kunst in het openbaar domein

 

We hopen in ieder geval dat veel inwoners van het district Antwerpen deelnemen. En dat het een fijne dialoog wordt over de toekomst van ons district. Inschrijven kan via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf34XORYnD0eNot97KqYQmwoGR_CokufA4PhPNrYTH_b9rkzw/viewform?fbzx=-1891483693874892800

Koen Wynants