Ringland als common (‘gemeen goed’): interview door onderzoeksgroep Planning & Development (KU Leuven)
indigo-full-logo2.png

Op dinsdag 22 mei houdt de onderzoeksgroep Planning & Development (KU Leuven) hun jaarlijkse teamuitstap in Antwerpen. Ze gaan een dag rondwandelen in Antwerpen gecombineerd met verschillende presentaties. Ze zullen samen met diverse mensen reflecteren over de mogelijkheden van de overkapping als common.

Commons slaat op de manier waarop waardevolle hulpbronnen beheerd worden, namelijk collectief. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschapstuin, een natuurgebied (cf. Hobokense Polder), maar ook cohousing, een woningcoöperatie (cf. Collectief goed), CSA-boerderij, autodelen (cf. Partago), een cultuurhuis (cf. Roma, Theatergarage), kennis en data delen (cf. Wikipedia), co-working (cf. House of innovation),… Bij een ‘beheer als commons’ wordt verondersteld dat heel de gemeenschap zich verantwoordelijk zou voelen voor kostbare bronnen. Dat kan op alle mogelijke schalen: van een gebouw, een straat, een buurt, wijk, district, stad, gebied of regio, …

Laten we de handen in elkaar slaan om van Ringland een Living Lab te maken, een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen experimenteren met nieuwe samenwerkingsverbanden die kunnen bijdragen tot een aangenamer, duurzamer en rechtvaardiger stadsleven.

Waarom zou een commonsbenadering interessant kunnen zijn voor Ringland? Wat zou de rol van burgers worden in het beheer van Ringland? Wat wordt de rol van de overheid? En van economische spelers (projectontwikkelaars, winkeliers, ...)? Wat zou dat in de praktijk betekenen in het planningsproces? Wat is de rol van de planner? Wat zou de impact kunnen zijn op het ontwerp? Verdelen we Ringland onder de 9 andere districten? Maken we er één nieuw district van? Verkopen we Ringland aan projectontwikkelaars? Hoe kan Ringland een oplossing bieden aan de noden van alle Antwerpenaren? Wie draagt hoe (financieel, inhoudelijk, procesmatig,…) bij aan de ontwikkeling en realisatie van Ringland? De vraag die we ons ook kunnen stellen; hoe komt het dat we Ringland totaal niet vanuit een commonsvisie op de stad benaderen? Heel wat vragen om samen over te reflecteren...

Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen zal samen met Seppe De Blust (Ndvr) en Harold Vermeiren (51N4E) geïnterviewd worden Annette Kuhk, coördinator INDIGO (Innovating spatial development planning by differentiating land ownership and governance).

Koen Wynants
Vacature bij Antwerps commonsinitiatief 'Oostnatie'
oostnatie.jpg

Oostnatie vzw zoekt een voltijdse tijdelijke medewerk(st)er voor juli en augustus 2018 om de praktische organisatie van de activiteiten op de site Spoor Oost (Borgerhout) te verzekeren.

Arbeidsovereenkomst
Voltijds, 38 uur per week, flexibel in te vullen, met avond- en weekendwerk.
Start: maandag 2 Juli 2018 - Einde: vrijdag 31 augustus 2018
Bruto maandloon: € 2180,68 met 0 jaar anciënniteit (pc 329 B1c) (exclusief verplaatsingsvergoeding en vakantiegeld) 
Standplaats: dienstgebouw Spoor Oost (lokaal jeugddienst) 

Functie
• De medewerk(st)er is verantwoordelijk voor de organisatie (voorbereiding, uitvoering en opvolging) en de logistiek van de activiteiten die vzw Oostnatie samen met partnerorganisaties tijdens de maanden augustus en september organiseert op Spoor Oost. Verder houdt hij/zij dagelijks toezicht op het gebruik van de treinwagons Bahnhof. Zie zomerprogramma in bijlage.
• De medewerk(st)er zorgt voor een vlot verloop van de activiteiten op de site en zal daarvoor samenwerken met de andere organisaties aanwezig op site Spoor Oost tijdens de zomermaanden (in de eerste plaats de jeugddienst district Borgerhout). Hij/zij dient mee te zorgen voor een goede afstemming en communicatie tussen de organisatoren van de verschillende geplande activiteiten. 
• Op die manier zorgt hij/zij er mee voor dat de site van Spoor Oost tijdens de maanden augustus en september een aangename plek is voor en van de bewoners, jong en oud, uit de omliggende wijken.

Profiel
• De kandidaat moet minimum 18 jaar zijn bij aanvang van de arbeidsovereenkomst.
Opleiding minimaal middelbaar onderwijs. Voorkeur hoger niet-universitair onderwijs, sociaal-culturele sector.
• De medewerk(st)er heeft ervaring in het organiseren en programmeren van kleinschalige evenementen. Hij/zij kan zelfstandig werken, pakt de zaken efficiënt aan en is niet bang om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar kan ook het werk in team organiseren. Hij/zij is stressbestendig, pakt crisissituaties rustig en oplossingsgericht aan. Inzake financies en administratie werkt hij/zij nauwkeurig.
• Hij/zij is stipt en houdt zich aan gemaakte afspraken, is geen bureautijger maar staat voornamelijk op het terrein (ook bij minder goed weer). Hij/zij gedraagt zich vriendelijk en geduldig t.a.v. de gebruikers en bezoekers, maar met de nodige autoriteit. Hij/zij kan goed opschieten met wisselend publiek (tieners, kinderen, volwassenen). 
• Het werk zal onregelmatig zijn, met drukke en rustige periodes, onder meer afhankelijk van het weer. Er kunnen plotse veranderingen in de planning opduiken. Daarom moet de medewerk(st)er flexibel willen omgaan met de werkuren en bereid zijn om avond- en weekend-werk te doen. 
• Ervaring in het werken met jongeren strekt tot aanbeveling. Kennis van de buurt en van het netwerk van Borgerhoutse organisaties is een pluspunt, maar niet noodzakelijk.

Sollicitatie
Schriftelijke sollicitatie met cv en motivatie per brief of email, te zenden naar vzw Oostnatie
ten laatste op vrijdag 25 mei 2018.
Postadres: Oostnatie, Wijnegemstraat 65, 2140 Borgerhout
E.mail: oostnatie@gmail.com

Deze aanwerving wordt mogelijk gemaakt dank zij Stadsmakers, Stad Antwerpen.

Buurtspoorweglei 3
2140 Antwerpen

Koen Wynants
Lokaal Forum NewB te Antwerpen (30 mei, 19u, Roze Huis)
NewB lokaal forum.jpg

Om u zoveel mogelijk de kans te geven betrokken te worden bij NewB, organiseert NewB tussen 16 en 31 mei 11 lokale fora in alle uithoeken van België. Ieder jaar komen honderden coöperanten op de lokale fora om zich te informeren en om zich uit te spreken vóór de Algemene Vergadering.

Waarom komen?

  • U wilt zich informeren en bijdragen aan de beslissingen van NewB, bij u in de buurt.
  • U wilt of kan niet naar de Algemene Vergadering van 9 juni komen.
  • Om contact te hebben met mensen achter NewB en coöperanten uit uw buurt.

 

Op het programma?

  • Panorama van de verschillende punten die op de agenda van de AV staan
  • Bankdossier : stand van zaken en vervolg
  • Lancering van de verzekeringsproducten
  • Vragen en antwoorden

 

Waar ?
Antwerpen (NL), 30 mei om 19u00. Het Roze Huis - Draakplaats 1

Meer info en inschrijving: https://nl.research.net/r/lokaleforaNL

Koen Wynants
Hoe gezond is het verkeer in jouw straat? Doe mee met straatvinken campagne!
facebook-cover-image.jpg

De Ringland Academie lanceert opnieuw een grootschalig wetenschapsproject met burgers: Straatvinken. Dit jongste broertje van CurieuzeNeuzen meet deze keer niet de luchtkwaliteit, maar het verkeer in de straat. Duizenden burgers zullen op donderdag 17 mei één uur lang alle verplaatsingen in hun straat tellen.

Op initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland brengen duizenden burgers in de regio Antwerpen, evenals in Leuven, op donderdag 17 mei van 17 tot 18 uur het verkeer in hun straat in kaart. Ze tellen het aantal en de soort verplaatsingen: te voet, met de fiets, de bus of tram, de auto,...

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven onderwerpen de telresultaten vervolgens aan een analyse. Omdat het om een jaarlijks weerkerend evenement gaat, kunnen de wetenschappers nagaan of onze straten op de goede weg zijn om tegen 2030 de modal shift naar duurzamer en gezonder verkeer te bereiken.

Modal split 50/50

Een van de doelstellingen van het Toekomstverbond, in 2017 afgesloten tussen de overheid en de Antwerpse burgerbewegingen, is de realisatie van een modal split 50/50 in de vervoersregio Antwerpen. Dat betekent dat tegen 2030 de helft van de verplaatsingen gebeurt op een duurzame manier: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Momenteel is dat nog maar 30 procent. In de Antwerpse vervoersregio gaan daarom 33 gemeenten, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier, samen de uitdaging aan om jaar na jaar beter te scoren.

Het grootschalige burgerwetenschapsproject Straatvinken biedt daarbij een prima ondersteuning. De initiatiefnemers roepen iedereen die droomt van leefbare straten dan ook op om mee te doen.

Eén uur tellen

Meedoen kan op een heel eenvoudige manier. Maak op donderdag 17 mei slechts één uur van je tijd vrij en vink van 17 tot 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Dat doe je met een speciaal ontwikkelde telapp of met een papieren telformulier. Meld je vandaag nog aan via de website straatvinken.be.

Samenwerking

Straatvinken is een initiatief van de Ringland Academie en krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Ondersteunende partners zijn de stad Antwerpen, Gazet van Antwerpen en Argenta.

Meer info op straatvinken.be.

Koen Wynants
Commonsgerichte experimenten in 2019 via Burgerbegroting (district Antwerpen)?
Burgerbegroting 2018.jpg

Het is beslist! De inwoners van het district Antwerpen verdeelden 1,1 miljoen euro over de 12 gekozen thema's (zie onder). Vanaf nu (tot 30 juni) kan elke inwoner van het district Antwerpen projecten indienen via https://www.burgerbegrotingprojecten.be/. Zo biedt de Burgerbegroting de mogelijkheid om te gaan experimenteren rond het 'commons' gedachtegoed. Dat kan je overal op toepassen, op elk thema, op elke doelgroep, op elke locatie, op elke schaal. Momenteel zijn we zelf nog lerende. Maar we zijn bereid om al onze reeds opgebouwde kennis, ervaring, inzichten en contacten te delen, uiteraard mits goede afspraken overeenkomstig het commonsgedachtegoed. 

Zaterdag 5 mei is er de Commons Assembly 'Antwerpen Tuinstad' waar we commonsgerichte groenprojecten willen ontwikkelen. We bekijken momenteel of we begin juni een 'Commons projectlab' gaan organiseren. Wie interesse heeft mag dat laten weten via commonslabantwerpen@gmail.com

Overzicht thema's en budgetten:

• huiswerkbegeleiding 173.544
• ondersteuning van het jeugdwerk 164.644
• fietsvriendelijke straten 114.805
• groen in straten 101.456
• ontmoeting in de buurt 96.116
• meer sociaal contact 85.437
• cursussen en vorming 84.547
• aanwerving en ondersteuning vrijwilligers 75.647
• interculturele projecten 69.417
• gemeenschapstuinen 55.177
• kunst in het openbaar domein 52.508
• speelwater 26.699

 

Koen Wynants
Commons Lab te gast op Burgervuur Trefmoment (26 mei, Vlaams Parlement)
Burgervuur.png

Op zaterdagnamiddag 26 mei organiseert De Wakkere Burger in het Vlaams Parlement een groot Burgervuur-trefmoment voor lokale burgerinitiatieven, actiegroepen en geëngageerde burgers. Doel: van elkaar leren, strategieën en tips uitwisselen. Hoe organiseer ik mijn burgergroep? Hoe krijgen onze voorstellen meer invloed? 

Maar het gaat over meer dan kennisdeling. We zetten op dit Burgervuur-evenement een eerste stap naar een duidelijk 'burgersignaal' aan onze beleidsmakers: Welke drempels moeten weg voor betere burgerparticipatie? Hoe maken we het beleid meer open en transparant? Welke hefbomen moeten vastgelegd worden in regels en decreten?
Ook leuk: We zetten een aantal inspirerende initiatieven in de bloemetjes. En dan netwerken op de receptie natuurlijk... !

Graag nodigen wij u uit op deze inspiratienamiddag. Alsook om deze aankondiging te delen met uw collega's en uw breder netwerk via sociale media, nieuwsbrief, website...

Wanneer? Zaterdag 26 mei van 13u30 tot 17u.
Waar? Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel
Doelpubliek? Burgers, burgerinitiatieven, (middenveld)organisaties, beleidsmakers, academici
Inschrijven? Gratis, maar verplicht via deze link.
Meer info over het programma

Ben je zelf betrokken bij een burgerinitiatief en wil je ook kans maken op een prijs? Deel dan voor 1 mei jouw initiatief op Burgervuur via deze link.

Hopelijk tot dan!

Met vriendelijke groeten,
Lisa Schouppe
lisa@dewakkereburger.be
02/274 24 02

Koen Wynants
Creating Eco-Societies trough Urban Commons Transitions (8 juni)
commons congres.jpg

Wist je dat er de voorbije jaren honderden burgerinitiatieven zijn bijgekomen in Vlaanderen? Neem jij ook actief deel in een van deze initiatieven? Of wil je graag jouw eigen initiatief leven inblazen? Dan is het internationale congres ‘Creating Eco-Societies trough Urban Commons Transitions' het moment om jouw kennis rond commons te verruimen en jouw netwerk te versterken.

Internationaal congres 

Op dit congres brengen we experts, onderzoeksinstellingen en praktijkvoorbeelden samen. Via onderzoek en debat gaan de sprekers in gesprek over een transitie naar duurzame steden. Dit congres focust zowel op het uitbouwen van een overkoepelend commons netwerken als op een duurzaam partnerschap tussen de communes en het beleid.

Nationale en internationale experts  

Laat je inspireren door deze boeiende sprekers en interessante praktijkinitiatieven:

Michel Bauwens oprichter en directeur van het Peer-to-Peerbfonds en expert in peerproductie, bestuur en eigendom. Bauwens is een gekende spreker en doordachte leider. in 2017 schreef hij het Commons Transitie Plan voor Gent, op basis van een gelijkaardig project in Ecuador. 

Elena De Nictolis (It) (LabGov), onderzoekslid by LabGov, het LABoratory for the GOVernance of the City as a Commons. ze werkt aan een Phd tesis over publiek beleid voor stedelijk co-beleid en de relatie met de kwaliteit van de stadsdemocratie aan LUISS universiteit van Rome.

Lucie Evers (Partago), is oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Partago, een elektrisch autodelen coöperatie. daarnaast is ze ook bezig met de oprichting van de Mobility Factory, een Europese coöperatie die op Europees niveau elektrisch autodelen willen organiseren. 

Inschrijven voor het congres

Wil je graag deze boeiende sprekers en vele andere inspirerende sprekers aan het werk zien > Schrijf je nu in < voor dit commons congres. 

Koen Wynants
Voorbeschouwingen Commons Assembly 'Antwerpen Tuinstad' (5 mei, de Singel, tijdens BOTANIK)
Natuurbeheer.png

Het district Antwerpen organiseert sinds 2013 een Burgerbegroting; burgers kunnen jaarlijks meebeslissen hoe 1,1 milijoen euro budget gespendeerd wordt. Opvallend is dat elk jaar opnieuw vergroeningsthema’s gekozen worden. Elk jaar worden er diverse vergroeningsprojecten ingediend en gerealiseerd. Jaar na jaar moeten we vaststellen dat verschillende mensen vaak gelijkaardige projecten indienen en tijdens de ‘deliberatiefase’ tegenover mekaar komen te staan.  Er is ook weinig contact tussen de uitvoerders van de projecten, opgebouwde ervaring en kennis worden nauwelijks gedeeld. Laat staan met de beleidsmakers in de stad. Terwijl een Burgerbegroting ook een opportuniteit/hefboom zou kunnen zijn voor nieuwe samenwerking in de stad. Ook voor meer samenwerking tussen burgers en bestuur. 

Het leek ons daarom interessant om na enkele jaren met actieve vergroeners en allerhande partners eens samen te komen. Welke ervaring hebben we nu opgebouwd, wat hebben we geleerd, waar staan we, waar zitten de knelpunten, wat zijn nu de noden en hoe gaan we samen verder Antwerpen ombouwen tot een ‘Tuinstad’. Een open Commons Assembly op zaterdag 5 mei voor alle Antwerpenaren die mee willen bijdragen aan ‘Antwerpen Tuinstad’

We beperken ons niet enkel tot de ervaring die is opgebouwd via de BB-projecten, ook vergroeningsinitiatieven die buiten de BB zijn opgezet (o.a. via Stadslab 2050, Stadsmakers, …), zijn uiteraard interessant. Uiteindelijk willen we op basis van bestaande ervaring en het bestaande aanbod nieuwe vergroeningsprojecten definiëren. Er zijn in Antwerpen heel wat mogelijkheden om die projecten vervolgens effectief te kunnen realiseren. Uiteraard kunnen we als burgers deze projecten gaan indienen bij de BB 2018/2019. Maar ook via het projectfonds van Stadslab 2050, of via Stadsmakers zijn er heel wat mogelijkheden om deze projecten effectief te gaan realiseren.

We beschouwen deze ‘Assembly’ ook als een leerexperiment. De grotere, achterliggende vraag is hoe we als civiele maatschappij onze invloed in de stad kunnen vergroten. Hoe kunnen we in Antwerpen meer groen gemeen goed creëren? Een groenere stad vergt o.a. een intensiever beheer. Is het aan de burger om daar een andere, grotere rol in te spelen? Hoe kunnen we burgers activeren, eigenaarschap verhogen? Of is het aan de overheid om meer te investeren in groen(beheer)? Of kunnen we in Antwerpen ook burgercoöperaties opstarten? Of nieuwe Antwerpse start-ups? Of nieuwe samenwerkingsverbanden tussen al die spelers?

Deze Assembly zal achteraf door diverse spelers samen geëvalueerd worden. Alles wat we hieruit geleerd hebben zal gedeeld worden, met burgers, kennisinstellingen, middenveld, overheid, politiek economische sector. Mogelijks kan het ook andere sectoren inspireren en aanzetten tot meer commonsgericht initiatief in Antwerpen.

Alle info via https://www.commonslabantwerpen.org/antwerpen-tuinstad/

Koen Wynants
A COLABORADORA – ARTS AND COMMUNITIES OPEN CALL FOR ARTISTS AND CULTURAL PRODUCERS
labxs-g-logo-1.png

A Colaboradora, a new project by Laboratório Santista, is holding an open call to select artists and/or cultural producers interested in being part of a physical space of collective intelligence and creation, where they can develop their projects and exchange ideas, services, and knowledge.

A Colaboradora is a project inspired by La Colaboradora, a social innovation ecosystem by Zaragoza Activa (Zaragoza, Spain) which is also a citizen lab and a partner of Laboratório Santista. Get to know more about Zaragoza Activa.

BUT WHAT IS A COLABORADORA?

A Colaboradora can be described in many ways. But it is above all an environment where artists, producers and the community can learn together to solve complex contemporary problems through arts and culture. Several other definitions are possible and all correct:

  • A collective, physical space for work and creation;
  • A platform for artistic expression to transform lives;
  • A collaborative network of artists and citizens;
  • An environment of care to reinvent life;
  • A catalyzer of cultural-artistic initiatives with a community purpose;
  • An ethical and aesthetical experiment of an art that is rooted in the commons;
  • A cultural and educational initiative at Bacia do Mercado (the Market Wharf) in Santos.

WHO CAN PARTICIPATE?

Artists and cultural producers interested in being part of a collaborative process of learning, unlearning, and creation.

WHAT WILL A COLABORADORA OFFER TO SELECTED APPLICANTS?

  • Connections to an international, national, and local network of people and initiatives working with citizen innovation, free culture, community development, arts, and creativity, aimed at strengthening and protecting the commons.
  • Mentoring from Instituto Procomum’s team, which comprises professionals of different backgrounds as well as guest collaborators (some of which will develop residencies in our lab);
  • A space of work and creation with an exclusive office room fully equipped with power, internet, tables, and chairs;
  • Access to Laboratório Santista’s (LABxS) entire infrastructure: locker rooms, an urban permaculture lab, a kitchen, a multipurpose room, a classroom, housing, storage, a recreational area, and everything else still to be invented;
  • Access to a self-education fund collectively managed by the artists and producers selected by A Colaboradora;
  • Support in the development of projects and a sustainability plan;
  • Possibility to develop a social-artistic project at Bacia do Mercado (the Market Wharf), in Santos.

WHAT SHOULD SELECTED APPLICANTS OFFER IN RETURN?

  • Participate in A Colaboradora’s community, meetings and gatherings, which entails openness to exchanges with the residents of Bacia do Mercado;
  • Develop an artistic project in the area surrounding Laboratório Santista;
  • Conceive an artistic-cultural intervention to be carried out at Bacia do Mercado during the closing festival;
  • Develop, along with other participants, a dynamic of shared upkeep of the space, ensuring that its maintenance is everyone’s responsibility;
  • Exchanging services with other participants through a time-based social currency.

NUMBER OF PARTICIPANTS

4 Participants Selected by the IP Team
9 Participants Selected via Public Call

FOR HOW LONG?

The project will last for 10 months and can be renewed for an additional period in case we secure more funding or develop a solution collaboratively.

HOW WILL THE SELECTION PROCESS HAPPEN?

The selection process will be carried out by Instituto Procomum (IP), external jurors, and artists who participated in A Colaboradora’s previous inaugural edition.

SELECTION CRITERIA

Here’s what we will take into account:

  • Aesthetical relevance and creative capacity;
  • Priority for artists and producers who show networking and collaboration capacities;
  • Thematic diversity (search for different languages and formats);
  • Valuing popular culture, traditional knowledge and marginal pathways of creation;
  • Ability to share knowledge and educational experience.

Each of Instituto Procomum’s projects are founded on the premise of strengthening the actions and creations of women (plural form), people of African descent and other people belonging to what are conventionally referred to as underrepresented groups.

ABOUT A COLABORADORA’S FINANCIAL RESOURCES

The financial resources of A Colaboradora LABxS will be managed through collaboration and openness. The methods and routines will be defined by the group.

The funds will be invested in:

  • Continued Education Fund: courses in which the topics and teachers will be chosen by the participants themselves;
  • Care Fund: upkeep of the space and care for the group;
  • Material Fund: the projects will be entitled to money to purchase the materials required for their activities;
  • Audiovisual production: A Colaboradora will have funds to document the projects, seeing that communication and sharing of information are fundamental to Instituto Procomum;
  • Support and infrastructure: the projects will be entitled to funds to rent and repair equipment.

CALENDAR

2018

April 04-24: Online applications at http://labsantista.procomum.org/register-colaboradora-2018/

May 02: Announcement of the results

May 11-13: Inaugural immersion meeting with the Colaboradora’s selected artists and producers

November: Arts and Communities Circuit in Downtown Santos

2019

March 04: Closing of the projects

ON COPYWRIGHT OWNERSHIP

All projects selected in this open call must commit to licensing their productions under Creative Commons licenses (the category of the license can be discussed with our team). This is a requirement of Instituto Procomum.

CONTRACTS WITH SELECTED APPLICANTS

All selected applicants will sign a term of consent with Instituto Procomum to act in accordance with the information presented in this open call.

Koen Wynants
Lunchgesprek met Stef Kuypers van Happonomy (24/04, 12u, Kubus Permeke)
happonomy.jpg

Dinsdag 24 april hebben we een lunchmeeting/kennismakingsgesprek met Stef Kuypers van Happonomy. Afspraak om 12u in Kubus Permeke. Iedereen is wellkom! Graag seintje via commonslabantwerpen@gmail.com.

Happonomy is een vzw die zich bezig houdt met het onderzoeken, ontwikkelen en in de wereld zetten van een economisch ecosysteem dat het welzijn van de mens, en daarbij ook van zijn leefomgeving, centraal zet. Één van de gebieden waar we onderzoek op doen is de invloed van geld systemen op gedrag en economie. Om deze invloeden voelbaar te maken zijn we bezig met de ontwikkeling van een bordspel dat gespeeld kan worden met meerdere geld systemen. Het bordspel oogt er in de eerste plaats op om leuk te zijn om te spelen en heeft als tweede doelstelling een simpele maar toch nog realistische simulatie van een economisch systeem neer te zetten.

Ziehier een link naar zijn TEDx talk die Stef rond het onderwerp geld heeft gegeven. Maakt dit je nieuwsgierig? Zit je in de bordspelwereld of doe je onderzoek rond geld en maatschappij? Kom dan eens langs.

Koen Wynants
EEN MOOIE STAD DOET LEVEN! Oproep: Welke Antwerpenaren willen hun straat, plein, schoolomgeving, winkelstraat, … fietsvriendelijker? Stel uzelf kandidaat!

 

EEN STAD DIE ER UITNODIGEND UITZIET VOOR BEWONERS EN BEZOEKERS MAAKT ZICHZELF STERKER EN DUURZAMER. MENSEN OP ZOEK NAAR LEVENSKWALITEIT EN NAAR IETS MEER DAN DE PUUR FUNCTIONELE WOONFUNCTIES ZULLEN SNELLER KIEZEN OM IN HUN STAD TE BLIJVEN WONEN ALS DIE ER UITNODIGEND UITZIET. WANNEER WE ONS ERGENS THUIS VOELEN EN ER DUS LANGER WILLEN BLIJVEN, MAKEN WE ONS HUIS GEZELLIG. WE LATEN ONS INSPIREREN DOOR INTERIEURMAGAZINES EN ZOEKEN OP ROMMELMARKJES NAAR MOOIE OBJECTEN DIE ONS INTERIEUR HELEMAAL AANGENAAM MAKEN.

De parking
Die gezelligheid en gastvrijheid van onze huizen moet doorgetrokken worden naar de buitenkant. Nog teveel publieke ruimte wordt op dit moment ingenomen door blik en functies. Inwoners, bezoekers, ondernemers, scholen … dromen van een warmer en gastvrijer Antwerps district. Een andere straatinrichting met vriendelijker gedrag in het verkeer en uitnodigend uitzicht. Het aantal bezoekers en bewoners in de stad zal blijven toenemen. Nieuwe maatregelen en creatieve ideeën zijn nodig om onze stad sterker, duurzamer en gezelliger te maken.

Goed begonnen is half gewonnen
3 straten, pleinen, scholen, … in het district Antwerpen krijgen in 2018 de kans om samen te werken met Antwerpenize.be, Commons Lab Antwerpen en zoveel mogelijk andere enthousiastelingen. We beginnen met drie straten, pleinen of scholen samen te onderzoeken en nieuwe maatregelen uit te testen om die plekken vriendelijker te maken. Locaties waar we nu al aan denken: uitgang Centraal-Station (Dekeyserlei), Theaterplein, Quellinstraat, Meir, Scheldekaaien, … Dat zullen creatieve (en tijdelijke) infrastructuuringrepen zijn om het verkeer te vertragen of conflicten te vermijden (door o.a. het versmallen van de rijweg, toevoegen van lijnen, omgeving anders (dwingend) in te richten, bloembakken te plaatsen, …). Mogelijk ook extra capaciteit om (kinder)fietsen te stallen (hetzij in de straat, hetzij in een garage, school,…). Of nieuwe, positieve sensibilisatie-acties om correct gedrag in het verkeer te stimuleren.

Actie!
Ben jij een enthousiaste Antwerpenaar of lid van een buurt/oudercomité, winkeliersvereniging, … die echt goesting én energie heeft om zijn/haar straat of plein positief en in samenspraak aan te pakken? Geef voor 13 mei een seintje aan Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen. Partners en handige harry’s staat klaar om er samen in te vliegen. Dit is o.a. mogelijk dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Info en contact:
Koen Wynants, commonslabantwerpen@gmail.com,
www.commonslabantwerpen.org

Koen Wynants
Commons Lab Antwerpen op inspiratiedag 'Ruimte in beweging - naar meer ruimte voor kinderen en beweging in de stad'
ruimte i beweging.jpg

 

Hoe richt je de ruimte in de stad in zodat ze burgers verleidt om meer te bewegen? Hoe maak je er een prettige verblijfsruimte van voor jong en oud? Ontdek het tijdens onze inspiratiedag op donderdag 17 mei.

De inspiratiedag 'Ruimte in beweging' geeft geëngageerde burgers, adviseurs, beleidsmedewerkers, politici en experten uit verschillende domeinen ideeën voor een alternatieve inrichting van de ruimte in een stad. Een inrichting die aanzet tot bewegen.

In de voormiddag zijn er enkele sprekers in een plenaire sessie. De workshops in de namiddag zetten de theorie om naar de praktijk.

Programma

Inschrijven

Deelname is gratis. Schrijf u voor 13 mei in via onderstaande knop.

Inschrijven

Meer info

Sabine Beckers
sabine.beckers@stad.antwerpen.be
03 338 22 05

Koen Wynants