GruunRant fietstochten (6 mei)
gruunrant fietstocht.jpg

Op 6 mei organiseert GruunRant 3 dezelfde fietstochten door de bossen van GruunRant doorheen Merksem, Brasschaat, Schoten, 's Gravenwezel en Schilde. Vele bewaarde, verkavelde of opgewaardeerde eeuwenoude bossen worden op deze tocht aaneengeregen. Begeleid met gids en GruunRantbril op laten we ons inspireren door vele interessante verhalen en weetjes. U heeft 3 keer de kans om mee te doen 10:30, 13:30 en 14:30. Gelieve best te reserveren want per groep gaan we maximum met 20 mensen de wegen op. gruunrant@gmail.com.

GruunRant zou je als een common of gemeenschappelijk goed kunnen gaan benaderen; het gebied afbakenen en collectief gaan beheren. Boeiend!

GruunRant website: http://gruunrant.reddevoorkempen.be/

Koen Wynants
AFRIKA-CARAÏBISCHE PARADE ANTWERPEN (1 MEI)
parade.jpg

De Afrikaanse en Caribische gemeenschap van Antwerpen, België, nodigt u uit om deel te nemen aan de vredige en vreugdevolle parade vanaf Leopold De Waelplaats, 2000 Antwerpen. 9:00 tot 12:00 uur en andere amusement van 12:00 tot 14:00 uur.

Het is ons een genoegen om van de dag van 1 mei gebruik te maken om het grote publiek te informeren over onze solidariteit, samenwerking en steun voor de Belgische samenleving en tegelijkertijd een positieve boodschap te sturen naar mensen met een negatieve perceptie over immigranten om hun xenofobe mentaliteit te veranderen. We werken, We dragen bij, We doneren, we helpen, We kopen, Wij verkopen, We eten, We drinken, We rijden, We communiceren, We betalen, We denken, etc etc zoals ieder mens in België. Een beroep op gelijke behandeling in alles en voor iedereen.

Kom alsjeblieft vroeg in de ochtend naar ons toe om onze liedjes te zingen, trommels te spelen, trompetten enz. En maart vreedzaam naast de verschillende gemeenschappen in België, begroet duizenden op weg naar het kantoorgebouw van de burgemeester om de Belgische hoogwaardigheidsbekleders te ontmoeten voor de traditionele uitwisseling van begroetingen zoals gewoonlijk.

Neem voor meer informatie contact op met het volgende.

1. King Frankie -0032489623790 Nigeria en West-Afrika
2. Richard Nana Amoako. (Sp.a) 0032488877887 of 0465999157 Ghana en alle gemeenschappen.
3. Michel - 0466344692 Suriname-gemeenschap
4. Tom 0032468251002 - Holland en alle andere gemeenschappen.
5. Uche - 0032495852280. Afrika, Amerika en Aziatische gemeenschappen.
6. DJ Gargantua Bismarck - 0032493166887 - De jeugdorganisator
7. Godfred Yeboah. + 31634030694- Coördinator
8. Mokoto - 0465557249 old timers Organisator.

Zo werken wij aan een beter toekomst van België Antwerpen

Koen Wynants
Hoe kan jij bijdragen aan de bekendmaking van de allereerste Commons Assembly ‘Antwerpen-Tuinstad?
botanik.jpg

Op zaterdag 5 mei organiseren we de allereerste ‘Commons Assembly’ in Antwerpen, een soort Staten-Generaal rond het thema ‘Antwerpen Tuinstad’. En dat tijdens het festival ‘Botanik’ in de Singel. Dankzij de hulp van velen, maken we er samen een superinspirerende dag van. We zouden het fijn vinden als dit initiatief bij een ruimer publiek bekend geraakt. Des te meer mensen betrokken geraken, des te sneller we evolueren naar een echte ‘Tuinstad’.

Hoe kan je ons helpen?

·        Schrijf je in via dit formulier; https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfq9pMk5trND_FX1Xp7oEicD-KxrsSSb2efddjrm8sEniOnqA/viewform

·        Praat erover met buren, vrienden, kennissen, collega’s; vraag of ze mee willen gaan, het mee willen verspreiden, … Schrijf hen in.

·        Verspreid de link per mail, via sociale media: https://www.commonslabantwerpen.org/antwerpen-tuinstad/. Gebruik #Antwerpentuinstad

·        Meld je aan via het facebookevent, nodig al je facebookvrienden uit, deel het, … Zie https://www.facebook.com/events/208343776419226/

·        Schrijf er over op blogs, websites, nieuwsbrieven, …

Veel dank!

Koen Wynants
Zero waste actie in Antwerpse supermarkt! (19 april, Albert Hein)
Zero waste.jpg

Als vreedzaam protest tegen de nodeloze, overvloedige verpakkingen in supermarkten, voeren de mensen van de Ecotariër foodtruck deze actie. Ze lieten zich inspireren door een groep Britten die deze actie eerder al voerden. Bekijk hieronder de reportage van hun actie. Roep familie en vrienden op om samen een signaal te brengen PRO minder verpakkingen en PRO een eco-friendly verkoop in supermarkten! Deze actie zal doorgaan vanaf min. 15 deelnemers >> delen maar! 

WAT GAAN WE DOEN?
We komen bijeen om samen te winkelen in supermarkt Albert Hein (Karel Oomsstraat 47, te Antwerpen), en verzamelen nadien binnen in de supermarkt na de kassa's. Daar halen we rustig alle nodeloze verpakkingen van onze boodschappen, die we vervolgens in een andere winkelkar verzamelen en ten slotte schenken aan de supermarkt. We nemen onze boodschappen mee naar huis in zelf meegebrachte herbruikbare tassen. 
Zo willen we een vriendelijk maar krachtig signaal geven dat komkommers niet per stuk in plastic verpakt moeten worden. En dat de klanten ecologische inspanningen verwacht van de modale supermarkt. 

MEE TE BRENGEN:
Voldoende herbruikbare stoffen boodschappen tassen om je eigen boodschappen in over te laden. 
Een positieve vibe. Deze actie is een vreedzame actie. We zullen op een rustige, gewone manier winkelen en de actie voeren. We zijn PRO minder verpakkingen en PRO een ecologische wereld, en niet ANTI iets of iemand!

WANNEER?
Op donderdag 19 april verzamelen we om 18u15. 
We verzamelen na het winkelen tegen 19u15. 
Samen verpakkingen verwijderen en verzamelen tot 19u30. 

WAAR?
Karel Oomsstraat 47 te Antwerpen, in Albert Hein. 
We verzamelen vooraan in de inkomhal. 

GEZOCHT:
Een fotograaf en cameraman/vrouw die deze actie in beeld wil brengen.

Koen Wynants
Werk mee aan een klimaatrobuust Sint-Andries! (19/04)
klimaatrobuust vergadering 2.jpg

Op 6 december blikten een 40-tal bewoners terug op 'Klimaatrobuust Sint-Andries 2017'. Op 22 februari verschoven we onze blik: wat zijn de belangrijke projecten en hoe kunnen we er werk van maken?

Op donderdag 19 april om 19:30u zetten we een nieuwe stap. We komen samen in Thomas More Campus National; Kronenburgstraat 62.

We presenteren en bespreken het programmavoorstel 2018 van Klimaatrobuust Sint-Andries en starten de verschillende projecten op: Groene Ader XL, pilootproject Tuinstraat, Groendaken, ...

Inschrijven via liefdevoordewijk@gmail.com

Koen Wynants
De 12 thema's van de burgerbegroting 2018-2019 zijn bekend
burgerbegroting logo.jpg

De startmomenten van de burgerbegroting 2018-2019 zijn achter de rug. De inwoners van district Antwerpen hebben beslist. De 12 meest gekozen thema's zijn bekend.

Op de startmomenten burgerbegroting konden inwoners van district Antwerpen voor de vijfde keer kiezen op welke thema's zij wilden inzetten met de burgerbegroting. De 12 meest gekozen thema's gaan door naar het districtsforum. Dit zijn de 12 thema's:

  1. Huiswerkbegeleiding
  2. Aanwerving en ondersteuning vrijwilligers 
  3. Ondersteuning van het jeugdwerk
  4. Fietsvriendelijke straten
  5. Groen in straten
  6. Gemeenschapstuinen
  7. Meer sociaal contact
  8. Speelwater
  9. Kunst in het openbaar domein
  10. Cursussen en vorming
  11. Interculturele projecten
  12. Ontmoeting in de buurt

Districtsforum op 26 en 28 april

Inwoners van het district zijn nu opnieuw aan zet. Op het districtsforum kunnen ze 1,1 miljoen euro verdelen over bovenstaande twaalf thema's. Hoe meer geld er op een thema staat, hoe meer projecten er kunnen gerealiseerd worden binnen dit thema. Na het districtsforum kunnen binnen deze thema's projecten worden ingediend.

Commons experimenten 2019?

Via de Burgerbegroting kunnen we nieuwe commonsexperimenten opzetten in 2019. Op 5 mei organiseren we een Commons Assembly 'Antwerpen Tuinstad'. Alle ideeën die daar naar boven komen, kunnen we in projecten helpen gieten. We organiseren later nog een Assembly/Projectlab om samen ideeën tot commons projecten uit te werken. In ieder geval, de Burgerbegroting van het district Antwerpen biedt de burger perspectieven...

Koen Wynants
Kennismakingsgesprek met Karla Schimmel (Economy for the common good)
economy common good.jpeg

Woensdagmiddag 4 april hebben we een kennismakingsgesprek met Karla Schimmel. Zij is voor België aanspreekpunt voor een wereldwijde beweging rond 'Economy for the common good'. Als Commons Lab Antwerpen willen we eens kennis maken met de beweging, zien wat de plannen zijn in België en onderzoeken of CLA hierin een partnerrol kan opnemen.  

Afspraak om 12u in Kubus Permeke voor een lunch. Om 13u30 gaan we verder in bespreking, ook in Kubus Permeke. Gelieve via commonslabantwerpen@gmail.com te laten weten of je hierbij wil zijn.

Zie ook: https://www.ecogood.org/

Koen Wynants
Burendag: maak van uw straat een gemeen goed! (vrijdag 25 mei 2018)
Burendag 2018.jpg

Elk jaar vindt in Antwerpen de Burendag plaats. Antwerpenaars zetten dan een stoel buiten en doen een praatje met hun buren. Een eenvoudig, laagdrempelig en leuk idee om uw buren beter te leren kennen. Zet alvast vrijdag 25 mei 2018 in uw agenda, inschrijven kan vanaf 11 maart.

De UA heeft ooit de Burendag van naderbij onderzocht. Het blijkt effectief dat de Burendag de sociale cohesie in de straat op een duurzame manier versterkt. Na een Burendag is het ijs in de straat gebroken en gaan mensen vlotter met elkaar contact nemen. Het blijkt ook dat straten achteraf vaker deelnemen aan andere straatactiviteiten zoals de Lentepoets, speelstraat, ... 

De Burendag is in 2003 op een Stadsgesprek van Antwerpen aan't woord als idee naar boven gekomen. In die tijd was er heel weinig sociale cohesie in de stad. Meer dan 10 jaar later is Antwerpen een stad van buren geworden. Er zijn duizenden straatcomités die jaarlijks 2000 straatactiviteiten organiseren. Iets waar we als stad bijzonder fier op mogen zijn! Dank aan Antwerpen aan't woord, Stadsmakers en de vele straatvrijwilligers!

Koen Wynants
Steun de opstart nieuwe CSA boerderij in Antwerpen 'Pad en Stoel'

Pad en Stoel is hét antwoord op de stijgende vraag naar lokaal en biologisch geteelde zwammen en paddenstoelen. Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste manier van eten. Ze gaan voor een vegetarisch of vleesarm dieet en biologische groenten. Voor die positieve invloed op ons lichaam én op de planeet, biedt Pad en Stoel het beste alternatief.

Waarom paddenstoelen?
Het grote voordeel van zwammen en paddenstoelen is dat er geen grond nodig is om ze te kweken. De teelt kan dus gewoon in leegstaande kelders in de stad worden opgezet. Zo kan een zeer beperkte oppervlakte toch een grote opbrengst opleveren die vele gezinnen kan voeden.

Hoe doe ik dat?

Pad en Stoel wil met professionele duurzame stadslandbouw voedsel voortbrengen voor de bewoners van de stad, in de stad. Ik start met substraat- en stammenteelt van biologische paddenstoelen. De kwekerij wordt opgebouwd in een garage van 100m² in Deurne, en is het perfecte voorbeeld van circulaire economie. Als grondstof gebruik ik reststromen uit de industrie, landbouw en horeca zoals houtzaagsel, koffiedik en stro. Deze worden na gebruik gecomposteerd en hergebruikt voor de teelt van groenten, bloemen en fruit.

Voor de afzet verkoopt Pad en Stoel via het CSA-model. Dat staat voor Community Supported Agriculture en bestaat uit 3 principes:

  • Ecologisch: Omdat de landbouw steeds kleinschalig, intensief en lokaal is, draag je met je steun zorg voor het milieu. Zowel de manier van telen als de distributie gebeuren op een ecologisch verantwoorde manier.
  • Economisch: Je betaalt vooraf een jaarbijdrage aan de landbouwer, dat de productiekosten dekt en de landbouwer verzekert van een degelijk loon.
  • Sociaal: Je ontwikkelt een persoonlijke band met mij, de landbouwer, en hebt inzage in de bedrijfsvoering, productie en boekhouding van Pad en Stoel.

Hoe kan jij helpen?

Klanten die een oogstaandeel kopen bij Pad en Stoel, kiezen voor een 2-wekelijks pakket. Je kan per half jaar betalen. Je krijgt per pakket 3 verschillende soorten zwammen en paddenstoelen die worden afgewisseld. Maar er zijn nog andere leuke opties!

Zie https://www.growfunding.be/nl/antwerpen/padenstoel

Koen Wynants
Bouw mee aan kantoren voor duurzame en sociale organisaties
crowdfunding mundoa.jpg

Ethical Property Europe, de onderneming die ecologische werkplekken financieert, (ver)bouwt en beheert, lanceert een crowdfundingcampagne op LITA.co om een nieuw gebouw te co-financieren. Ontmoet het team achter deze werkplekken, de Mundo-centra, en ontdek wat jouw investering in Ethical Property Europe kan betekenen. Een exclusief bezoek aan de werf van Mundo-a volgt.

Ethical Property Europe (EPE, °2008) bouwt en beheert ontmoetingscentra en werkplekken voor organisaties die werken rond maatschappelijke verandering. Deze Mundo-centra zijn te vinden in verschillende grote steden in België; ze zijn of ecologisch gerenoveerd of passiefbouw (nieuwbouw) en ingericht om het energieverbruik, afval, waterverbruik, vervoer en schadelijke stoffen te beperken tot het minimum. Zo komt EPE tegemoet aan de waarden van haar huurders-organisaties. In Antwerpen opent dit jaar zo het vierde centrum, Mundo-a, op initiatief van de organisaties zelf.

Vandaag huizen in de bestaande centra meer dan 150 verenigingen zoals Fairtrade Belgium, Foodwatch, Netwerk Bewust Verbruiken, GoodPlanet, Licht voor de Wereld en SOS Kinderdorpen. De bezettingsgraad van 99.5% over de drie bestaande centra bewijst het succes. Dringend tijd dus om plaats te maken voor nieuwe organisaties in een vijfde gebouw.

Particulieren en institutionele investeerders financierden de bestaande 4 centra. Een vijfde gebouw betekent een budget van bijna 2 miljoen euro. Een deel van dit bedrag is al opgehaald; we nodigen je nu uit om deel te nemen aan een crowdfundingcampagne die toelaat om de laatste fondsen te werven (maximum € 300.000). Je steunt daarbij EPE en de bouw van een nieuw centrum.

Ethical Property Europe biedt je een investering in de vorm van obligaties, met een jaarlijks rendement van 3% en de terugbetaling van je investering na 5 jaar.

Investeren via LITA.co kan vanaf € 200. Afspraak op 9 april in het EcoHuis, Turnhoutsebaan 139 (Borgerhout), voor meer uitleg over de investeringsmogelijkheden met Frédéric Ancion (bestuurder van EPE) en Vicky Van Eyck (Investors Relations Manager van LITA.co). Een werfbezoek aan Mundo-a, het vierde centrum dat dit jaar opent, zal volgen.

Tijdstip: maandag 9 april van 17:30 tot 19:00

Locatie: Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen

Tickets: https://www.eventbrite.fr/e/billets-bouw-mee-aan-een-kantorencentrum-voor-duurzame-en-sociale-organisaties-43192548074?aff=EPEsocial

Koen Wynants
UITNODIGING Vicinia/KBS Kennisuitwisseling "Mapmakers"
vicinia.png

Met verschillende organisaties zijn we bezig om buurtinitiatieven in kaart te brengen. Van Repair Cafés tot collectieve moestuinen; van buurtparticipatieplatformen tot erfgoedprojecten. 

Dit wil zeggen dat we gaandeweg ervaring hebben opgebouwd en fouten gemaakt waar anderen kunnen van leren. Daarom willen we 'kaarten-makers' samenbrengen voor een korte informele kennisuitwisseling zonder verdere verplichtingen.

Hopelijk kan je deelnemen aan het rondetafel gesprek bij een broodje en een drankje dat we je graag aanbieden.

Praktisch:

• Datum: vrijdag 23 maart 2018

• Tijdstip: 12u00 > 14u00

(We starten en eindigen stipt)

• Plaats: Koning Boudewijnstichting,

Brederodestraat 21, 1000 Brussel

Graag je aanwezigheid bevestigen voor 2 maart op info@vicinia.be, zodat we het juiste aantal broodjes en drankjes kunnen voorzien.

Koen Wynants