Oproep aan Antwerpse burgercollectieven die structurele impact willen in Antwerpen - Commons Lab biedt voor jullie een ondersteuningstraject aan 'Start to common'
‘Start to common’ is een initiatief van Commons Lab ism de Peperfabriek waarbij we Antwerpse burgers, burgercollectieven en -coöperaties (in wording) willen empoweren om het Antwerpen van morgen mee vorm te geven. Hebben burgercollectieven een oplossing voor een stedelijk probleem (klimaat, zorg, cultuur, sociale innovatie, mobiliteit, voedsel, economie, …), maar hebben ze ondersteuning nodig om hun idee uit te werken? We nodigen 5 bestaande of startende burgercollectieven uit voor een begeleidingstraject van 5 maanden. Er zijn ongeveer 10 sessies, om de 3 weken, vooral op zaterdagvoormiddag (9u-12u). Begeleid door zeer ervaren en professionele coaches (Dalida Sadat, Koen Wynants, Steven Ceuppens).
Burgercollectieven komen met een (liefst grote) droom. Commons Lab en haar netwerk reiken de expertise, ervaring, tools, contacten aan om het idee om te zetten naar de praktijk. Je hoeft niet per se ervaring te hebben of bepaalde voorkennis. Het kan gaan om een nieuw idee, het kan gaan om de doorstart/vernieuwing van een bestaand collectief, …
De ambitie is dat tijdens het traject diverse nieuwe projecten/collectieven worden uitgetest, ontwikkeld, toe geleid naar bepaalde programma’s, fondsen, … De focus ligt heel erg op samen experimenteren, al doende leren, … Goesting!
Stap 1:
Jullie bewonerscollectief broedt op een idee. Dat kan heel divers zijn: jullie willen jullie wijk radicaal vergroenen tot een Tuinwijk, jullie willen een coöperatieve buurtwinkel opstarten, een samenaankoop organiseren, een ontmoetingsruimte voor de wijk uit de grond stampen, een wooncoöperatie, nieuw cohousingconcept, Partago Antwerpen, Wooncoop Antwerpen, energiewijk, huisvesting voor asielzoekers, … Dit idee omvat een aantal nieuwigheden, drempels die we samen willen oplossen.
Stap 2:
Jullie zenden jullie droom door via onderstaand formulier. We contacteren jullie binnen de paar dagen om een telefonisch intakegesprek met ons te voeren.
Stap 3:
Vanaf nu wordt het echt spannend! Je wordt misschien wel geselecteerd om je concept samen met ons verder te ontwikkelen. Dit zijn voor ons belangrijke criteria:
· Julie broeden niet alleen, maar in groep
· Jullie zijn bereid om effectief enkele maanden tijd te investeren
· Jullie zijn bereid om jullie kennis, netwerken, … achteraf te delen met andere burgercollectieven
· Jullie commonsgericht initiatief draagt bij aan een duurzame, faire, democratische stad
· Jullie betalen samen een vrije bijdrage voor gans het traject
Stap 4:
Jij en je mede-initiatiefnemers nemen deel aan een aantal workshops (meer info hieronder). Experten van Commons Lab en partners staan je met raad en daad bij om je idee echt vorm te geven en een blauwdruk te ontwikkelen
Stap 5:
Na een aantal werksessies zetten we samen met de verschillende teams het idee om in een eerste werkend prototype. Dit prototype gaan we ook ‘in het echt’ testen.
Stap 6:
Uiteindelijk worden alle teams later opgevolgd. We zoeken mee naar financiering, partners, we bouwen achteraf terugkommomenten in om van elkaar te leren.
Meedoen
Je schrijft je in via dit aanmeldformulier, en geeft aan wanneer we een telefonisch intakegesprek kunnen doen (reken hiervoor op een halfuur). Commons Lab belt je op het vastgelegde moment op. We onderzoeken hoe het commonsgedachtengoed kan toegepast worden op jouw idee, en hoe het binnen de visie van een ‘commonsstad’ (of gemeente) past. Na selectie ontvang je nog een uitgebreidere briefing.
Dit zijn de voorlopige data:
November 2020:
· Zaterdag 14 november (9u-12u): Workshop 1 (Dromen en mapping)
· Vrijdag 27 november (9u30-17u30): Commons Symposium
December 2020:
· Zaterdag 5 december (9u-12u): Workshop 2 (Probleemdefinitie, ideation)
· Vrijdag 18 december (20u-22u): FuckUp Night
Januari 2021:
· Zaterdag 9 januari (9u-12u): Workshop 3 (Practicing)
· Zaterdag 30 januari (9u-12u): Workshop 4 (Prototyping)
Februari 2021:
· Zaterdag 20 februari (9u-12u): Workshop 5 (Testing)
Maart 2021:
· Zaterdag 13 maart (9u-12u): Workshop 6 (Modellering)
April 2021:
· Zaterdag 18 april: Workshop 7: Diploma uitreiking/slotfeest
2 extra open activiteiten: netwerkmoment stad, learning journey, P2P coaching, ...