Commons Lab

View Original

Commons en de Kerk (interview in Relevant-Bisdom Antwerpen)

Wat hebben commons met de Kerk te maken? Welke rol kan de Kerk opnemen om bij te dragen aan een duurzame, eerlijke en leefbare samenleving? Hoe kan de Kerk mensen en buurten verbinden rond duurzaamheid en zorg voor ‘de schepping’. Hierover gingen Lea Verstricht en Jan Caljon (Bisdom  Antwerpen) in gesprek met Koen Wynants (Commons Lab), voor het diocesane magazine ‘Relevant’ van het Bisdom Antwerpen. Het interview vond plaats in de ‘chilltuin’ van burgercollectief Fundament 2060 vzw. Een burgercollectief dat mee instaat voor het gebruik/beheer van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord. Zij dromen om van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord opnieuw ‘gemeengoed’ te maken.

Zes jaar terug vroeg paus Franciscus, in ‘Laudato Si’, om dringend een antwoord te bieden op de ecologische en sociale crisis die wereldwijd toeslaat. Zijn encycliek, gericht aan alle mensen, kreeg als ondertitel ‘Over de zorg voor het gemeenschappelijke huis’. De ‘groene encycliek’ wordt ze wel eens genoemd. Hoewel de publicatie ondertussen al meer aandacht kreeg dan welke encycliek ooit, wordt maar langzaam gevolg gegeven aan de oproep. Komt dat omdat het een totaal andere levenswijze, een ecologische bekering, van ons vraagt? En maakt net dat haar juist zo aantrekkelijk, ook bij mensen die zich al lang van de Kerk hadden afgekeerd?


Het volledige artikel kan je lezen in het zomernummer van Relevant, maar ook via deze link. Je kan de Sint-Amanduskerk en het burgercollectief Fundament 2060 vzw ontmoeten tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september. Meer info hierover via deze website: 21 Fundament 2060 – Sint-Amanduskerk - Open Monumentendag 2022 (antwerpen.be)

Abonneren op ‘Relevant kan via abonnementen.relevant@kerknet.be. Info op www.relevant-bisdomantwerpen.be.
Een abonnement kost 20 euro. Een los nummer kost 5 euro.
Info op 03 202 84 30.