Commons Lab

View Original

INSPIRATIEMOMENT ‘BURGERINITIATIEVEN: RESULTATEN VELDVERKENNING’

Opkomende burgerinitiatieven … je vindt ze in alle maten en gewichten en ze springen in het oog van menig beleidsmaker en sociaal-cultureel werker.

In 2020 startte Socius een veldverkenning burgerinitiatieven. We inventariseerden, analyseerden en ontsloten empirisch onderzoek en spraken met heel wat ondersteuners: wat leren ons deze bronnen over burgerinitiatieven? Welke noden en behoeften hebben zij? Op welke manier kunnen burgerinitiatieven nu al terecht bij ondersteunende actoren?

Op 16 september presenteren we de resultaten van onze zoektocht. Via een aantal keuzesessies duiken we daarna in enkele thema’s die in de veldverkenning aan bod komen.

PROGRAMMA

  • 11u00 – Resultaten van de veldverkenning

Burgerinitiatieven en de ondersteuning ervan… een bloemlezing van de resultaten van de veldverkenning door Marc Jans en Nele Vanderhulst (stafmedewerkers Socius).

  • 12u30 – Netwerklunch

  • 13u45 – Verdiepende en versterkende keuzesessies (schrijf je snel in, voor een aantal sessies is het aantal deelnemers beperkt)

Sessie 1: De commons als organisatievorm

Hanka Otte (Culture Commons Quest Office UAntwerpen) en Koen Wynants (Commons Lab vzw) trakteren jullie op een praktijkgerichte sessie. Je krijgt inzicht in de kenmerken van commons en op welke manier een groep burgers commoning in de praktijk kan vormgeven, maar ook op welke drempels zij vaak stoten.

Sessie 2: Spelen in de civiele samenleving… wie is aan zet? Enkele spelverdelers met elkaar in gesprek.

Burgerinitiatieven stellen de huidige verhoudingen tussen middenveld, overheid, markt en burgers in vraag. Hoe kan het speelveld verdeeld worden? Barbara Janssens (De Transformisten), Victor De Groof (raadgever Binnenlands Bestuur kabinet Bart Somers), Jusra Baki (mede-oprichtster Islamitisch Centrum Geel) en Stijn Oosterlynck (hoogleraar sociologie UAntwerpen), gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Gie Van den Eeckhaut (Socius). Minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers en Stijn Oosterlynck openen het debat met een keynote.

Sessie 3: De blinde vlek bij beleid en middenveld… over minder zichtbare burgerinitiatieven

Rebecca Thys (Vives Hogeschool Kortrijk) onderzocht onder andere de rol van informele sociale werkpraktijken in het ondersteunen van Brusselse gezinnen in precaire leefomstandigheden. Initiatieven van burgers met een migratieachtergrond worden hierbij minder vaak gezien door reguliere actoren. Een sessie over de diversiteit aan bestaande initiatieven, over wat zij doen om gezinnen in precaire leefomstandigheden te ondersteunen en wat deze burgerinitiatieven verwachten van reguliere actoren en het beleid.

Sessie 4: Ik als democratische grenswerker

Grenswerkers of boundary spanners zijn cruciaal in de samenwerking met burgerinitiatieven. Als grenswerker verbind je mensen, organisaties met elkaar, breng je informatie van de ene naar de andere kant. Filip De Rynck (professor emeritus bestuurskunde UGent) zoomt in op een zelfevaluatie-instrument voor grenswerkers ontwikkeld in het kader van CSI Flanders. Je leert jezelf als grenswerker beter kennen en bekijkt wat er in jouw organisatie of ambtelijke organisatie nodig is om je rol ten volle te kunnen spelen.

Sessie 5: Samenwerking met burgerinitiatieven… hoe kan je je als ondersteuner positioneren?

We vertrekken vanuit wat jouw organisatie of dienst al (of nog niet) onderneemt naar burgerinitiatieven. De veldverkenning leverde dankbare inzichten op over welke keuzes ondersteunende actoren kunnen maken in de ondersteuning van en samenwerking met burgerinitiatieven. Marc Jans (Socius) gaat onder andere dieper in op noden en behoeften, op beoogde effecten en op verschillende mogelijke types van ondersteuning.

  • 15u30 – Netwerkdrink

VOOR WIE?

Sociaal-cultureel werkers, ambtenaren of andere professionals die samenwerken met burgerinitiatieven of aansluiting zoeken bij nieuwe dynamieken in de civiele samenleving.

PRAKTISCH