Commons Lab

View Original

Open source videobellen via Jitsi Meet

Jitsi Meet is een dienst waarmee je kunt videobellen. De technologie kan door iedereen gebruikt worden. Het lijkt wat dat betreft een beetje op Wordpress: je kunt een Wordpress-blog opzetten die beheerd wordt door Wordpress (katten.wordpress.com), maar je kunt Wordpress ook op je eigen domeinnaam installeren en het zelf beheren (zoals we op deze site doen). Hetzelfde geldt voor Jitsi Meet. De makers van Jitsi Meet hebben een installatie. Die vind je op meet.jit.si Maak je eigen videochatkanaal met Jitsi Meet. .

Je kunt Jitsi Meet gebruiken via je browser en via een app op je mobiel. Je hoeft dus niets te downloaden en hebt zelfs geen account nodig. Jitsi Meet heeft veel videoconferencing functionaliteit zoals groepschat en privé chat, de mogelijkheid om je scherm te delen, je achtergrond te blurren of een YouTube-filmpje te delen. Je kunt de beeldkwaliteit aanpassen om rekening te houden met een tragere/snellere internetverbinding, en je kunt natuurlijk ook inbellen met alleen maar audio.

Hoe zit het met de veiligheid en privacy?

Veilige en vertrouwelijke communicatiemiddelen voldoen aan een aantal voorwaarden: ze zijn gebruiksvriendelijk, open source, gaan goed om met je privacy en versleutelen je verkeer. Jitsi Meet scoort hierop best goed.

De gebruiksvriendelijkheid: wanneer je Jitsi Meet gebruikt in de browser kun je je eigen url creëeren en andere mensen kunnen jouw "kanaal" bezoeken zonder een account aan te hoeven maken. Easy!

Open source: dit betekent dat de code van de dienst openbaar is. Dat betekent dat in theorie iedereen achter de schermen kan kijken en kan controleren of de app echt doet wat 'ie zegt. Ook kan het helpen bij het vroegtijdig opsporen van kwetsbaarheden in de code.

Versleuteling: end-to-end versleuteling is wat je wilt van een communicatiedienst. Dit betekent dat je berichtje, terwijl het onderweg is van jou naar een ander, niet door derden kan worden gelezen. Jitsi Meet is niet end-to-end versleuteld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Signal en WhatsApp). De organisatie die Jitsi Meet beheert kan je verkeer inzien. Je communicatie is wel versleuteld onderweg van jou naar deze organisatie, en ook weer onderweg van de organisatie naar de mensen met wie je belt.

Privacy: op meet.jit.si treffen we bizar genoeg (nog!) geen privacyverklaring aan. (De meeste Nederlandse organisaties die Jitsi Meet hosten hebben er ook geen.)* Gister hebben we Jitsi daarom een aantal vragen voorgelegdBekijk hier de Twitter thread.. Zij geven aan dat ze het beeld, geluid en de chats van jouw videobel-sessie alleen verwerken voor zover dat nodig is om de verbinding tot stand te brengen tussen jou en andere mensen.

Bron: https://www.bitsoffreedom.nl/2020/03/26/tool-nodig-om-te-videobellen-probeer-jitsi/