Bouw jouw eigen DIY Flitsfiets
imec City of Things bouwde samen met burgerbeweging 30 MAX! een flitsfiets. Met deze flitsfiets kan de burgerbeweging zelf snelheidsmetingen van de voertuigen in hun buurt uitvoeren. Door objectieve data te verzamelen kunnen ze hun bezorgdheden met meer kracht aan het beleid communiceren. Ze hebben een gebruiksaanwijzing gemaakt zodat iedereen zelf een flitsfiets kan bouwen en samen te werken aan meer respect voor de zone 30.
Vanuit commonsperspectief is dit een heel interessant experiment: burgercollectieven krijgen zo de middelen en expertise om zelf data te gaan verzamelen. Vervolgens kunnen ze zelf die data gaan beheren en analyseren. Zo ontwikkelt een burgercollectief mogelijks veel meer impact op het stedelijk beleid. In tegenstelling tot de ‘klassieke aanpak’ waarbij de overheid data verzamelt (of door bedrijven laat verzamelen), burgers geen inspraak hebben in welke data verzameld moeten worden en waarom. Die data worden achteraf nauwelijks toegankelijk gemaakt voor burgers, burgers worden zo ook niet slimmer, ze kunnen eigenlijk enkel toekijken en niet mee de data en het beleid beheren of sturen. Alle controle blijft bij de overheid of bij bedrijven. Terwijl nu de controle, de besturing, de data, de verantwoordelijkheden, … gedeeld en beheerd kunnen worden. Als een ‘commons’.
Als al deze info ook naar Engels vertaald wordt, dan kunnen we deze kennis en info globaal gaan delen en kunnen burgercollectieven in steden wereldwijd aan de slag. Een concept dat Michel Bauwens/P2P foundation ‘cosmolocalism’ noemt, ‘design global, manufacture local’. Op die manier hebben lokale, kleinschalige initiatieven van Antwerpse burgercollectieven globale impact.
Smart meets commons city!