Commons Lab

View Original

Voedselraad III Antwerpen: werk mee aan Antwerpse voedselstrategie (6 feb, 18u)

Lokaal en duurzaam voedsel leeft in Antwerpen. Het aantal initiatieven rond o.a. stadslandbouw, korte keten, voedselverspilling en gezonde voeding groeit. In tegenstelling tot Leuven en Gent, is er in Antwerpen tot op vandaag geen beleid of strategie rond voedsel. Een voedselstrategie kan de noodzakelijke lijm vormen tussen de vele landbouw- en voedingsinitiatieven en een duidelijk signaal geven aan het beleid, bedrijven en inwoners om hier samen én individueel werk van te maken.
Maar hoe zou zo’n lokale voedselstrategie er in onze stad kunnen uitzien?

Daarom startten we in juni de Antwerpse Voedselraad op. Maar liefst 70 mensen namen deel aan de allereerste bijeenkomst. We gingen met verschillende lokale voedselinitiatieven op zoek naar oplossingen voor hun belangrijkste uitdagingen, wisselden ervaringen en kennis uit. In een tweede samenkomst werkten we samen verder aan de uitwerking van de Antwerpse voedselstrategie.

Het verslag kunnen jullie bekijken via deze link: https://drive.google.com/open?id=1R9sxoJGyaRj2v4CL01SPKXnF4ziXxgBx. Bijlage bij het verslag: https://drive.google.com/open?id=1GSlqKyrcWGk7t268olZcGBuhua9iBYmR

Denk met ons mee! Ben je restauranthouder, leerkracht, handelaar of voedselactivist, landbouwer of bewuste consument uit het Antwerpse? Wees van harte welkom om mee te bouwen aan de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie voor de stad Antwerpen – en de bredere regio. Via dit formulier kunnen jullie feedback geven op het verslag, en zaken toevoegen indien gewenst.  

De derde bijeenkomst heeft als doel om dieper in te gaan op enkele concrete (startende, lopende of gewenste) projecten en initiatieven die bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem in Antwerpen. We steken de koppen bij elkaar om ervaringen, kennis en netwerk te delen opdat deze projecten een grote duw in de rug krijgen. En wie weet, word jij wel partner van een van deze projecten? Projecten die al zeker een tafel krijgen: Feeding the 5000, Gezonde en duurzame voeding op school, Boerentalentenmatch, Sensibiliseringscampagne lokale voeding, ... Ook jij kan een voorstel doen om een bepaald project of idee te bespreken die avond. Deel het met ons hieronder, wij verzamelen de ideeën en maken een selectie.

Programma:
18u Vegan buffet (12€) door KORIAMBER
19u Werksessies rond de voedselstrategie:

  1. Oxfam-Wereldwinkels - Belevingscentrum

  2. Groene Aap bvba - "Vrijselhof" circulair, biologisch & fair trade landbouwproject.

  3. The Foodprint Lab - ”Grow” digital farming and land platform

  4. Velt - Teambuilding ecologisch samenkook + bedrijfsbezoek

  5. FoodWIN - Feeding the 5000

  6. Rikolto - GoodFood@school

  7. KRAAKVERS - Betaalbare lokale biologische voeding voor iedereen

  8. Plukgeluk VZW - Voedselbossen

  9. Madam Fortuna/De Kompaan - Buurtgedragen kookatelier

  10. AntHerb - Eetbare kruiden in de stad

  11. RURANT - Boerentalentenmatch

  12. Boeren en Buren - Sensibiliseringscampagne

  13. Fundament - Foodcoop 2060

  14. Universiteit Antwerpen - Tekst voedselstrategie

21u30 Slotdrink

Wanneer: 6 februari 2020
Start werksessies om 19u. Eten om 18u.

Locatie: TOKO 139, Statiestraat 139, Berchem

Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen vzw, CRESC Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Wervel, Boerenbond, Rikolto, Voedselteams Antwerpen, De Landgenoten, Rurant, Fundament, Velt, Foodwin en Klimplant vzw.


Locatie: TOKO 139, Statiestraat 139, Berchem. Inschrijven kan via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTyEfgF8kURbv5VwhdGgSfuCZhqmLXg4wDTu-fvbzcO5lAcA/viewform

Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen vzw, CRESC Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Wervel, Boerenbond, Rikolto, Voedselteams Antwerpen, De Landgenoten, Rurant, Fundament 2060 vzw, Velt vzw, Foodwin en Klimplant vzw.