Schrijf mee aan een lokale voedselstrategie voor Antwerpen (15 oktober)
Vandaag woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Volgens voorspellingen van de VN zal dit tegen 2050 oplopen tot bijna 70%. Hoe zorgen we voor voldoende, vers, gezond en betaalbaar voedsel voor alle stadsbewoners? Hoe doen we dat met respect voor mens, dier en planeet? Een stedelijke voedselstrategie kan een stap in de goede richting zijn. Een ondersteunende en holistische aanpak die kansen creëert voor lokale landbouwers, voedselinitiatieven, handelaars en consumenten richting een ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig voedselsysteem.
Hoe zou zo’n lokale voedselstrategie er in onze stad kunnen uitzien? Denk met ons mee! Ben je restauranthouder, leerkracht, handelaar of voedselactivist, landbouwer of bewuste consument uit het Antwerpse? Wees van harte welkom om mee te bouwen aan de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie voor de stad Antwerpen – en de bredere regio.
Lokaal en duurzaam voedsel leeft in Antwerpen. Het aantal initiatieven rond o.a. stadslandbouw, korte keten, voedselverspilling en gezonde voeding groeit. In tegenstelling tot Leuven en Gent, is er in Antwerpen tot op vandaag geen beleid of strategie rond voedsel. Een voedselstrategie kan de noodzakelijke lijm vormen tussen de vele landbouw- en voedingsinitiatieven en een duidelijk signaal geven aan het beleid, bedrijven en inwoners om hier samen én individueel werk van te maken.
Daarom startten we in juni de Antwerpse Voedselraad op. Maar liefst 70 mensen namen deel aan de allereerste bijeenkomst. We gingen met verschillende lokale voedselinitiatieven op zoek naar oplossingen voor hun belangrijkste uitdagingen, wisselden ervaringen en kennis uit. Het uitwerken van deze voedselstrategie is een proces dat we graag samen met een brede groep actoren doorlopen in de komende maanden.
Deze tweede bijeenkomst heeft als doel:
- De thema’s binnen de strategie verder bepalen, verfijnen en ambities formuleren
- Elkaar inspireren, netwerken, ervaringen delen
Programma:
18u Vegan buffet (10€)
19u Thematische werksessies rond de voedselstrategie
21u30 Slotdrink
Wanneer: 15 oktober, start werksessies om 19u. Eten om 18u.
Locatie: TOKO 139, Statiestraat 139, Berchem
Inschrijven via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScahKkVehHQuue7OEZMug7kamzbVXMU7CWr8cU97jJLBchV5w/viewform?usp=sf_link
Dit initiatief is een samenwerking tussen Commons Lab Antwerpen vzw, CRESC Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Wervel, Boerenbond, Rikolto, Voedselteams Antwerpen, De Landgenoten, Rurant, Fundament, Velt vzw, Foodwin en Klimplant vzw.